Opbouw rentetarief hypotheek

By: Robin

Het rentetarief wordt opgebouwd uit een aantal ‘basispunten’, hieruit ontstaat het rentetarief dat berekent wordt voor de consument. 20 basispunten staan bijvoorbeeld voor 0,2% rente.

Funding

Bij elke bank is de funding van het geld tot zo’n 75% van het gehele percentage. Dit geld kan komen uit spaargelden die een bank heeft staan. Heeft een bank niet voldoende spaargelden, wordt het geld ingekocht.

Op dit moment (huidige krediet crisis) is spaargeld de goedkoopste manier om geld uit te lenen. Dit kan het te betalen rentepercentage positief beïnvloeden.

Kredietrisico

Het is een feit dat een hypotheek wel eens niet afbetaald zal worden. De desbetreffende woning kan dan op een veiling worden verkocht. Dit brengt vaak minder op, dit betekent dat de bank mogelijk minder geld terug krijgt. Om zich hier tegen in te dekken zit in het rentepercentage een ophoging van een x-aantal bonuspunten.

Productopties

Een hypotheek met een aantal opties kost geld. Denk hierbij aan opties zoals het vervroegd kunnen aflossen, een verhuisregeling dat toegepast kan worden of dat je de offerte kunt laten verlengen. Hiervoor is ook een opslag meegenomen.

Operationele handelingen

De handelingen van de hypotheekadviseur moeten uiteraard ook worden betaald. Zoals het beheren van de back office, het bouwen van een gestructureerd systeem, de manager die de hypotheekvorm bedenkt enzovoorts. Hoe efficiënter een organisatie zijn processen heeft ingericht, hoe kleiner dit percentage uiteindelijk zal zijn.

Winst

Je hypotheekverstrekker blijft natuurlijk een commerciële onderneming, er moet dus ook nog winst gemaakt worden. In enkele gevallen wordt er nauwelijks winst gemaakt, bijvoorbeeld als er een of ander stunttarief wordt gehanteerd. De insteek hiervoor kan dan zijn om je als klant binnen te halen met het vooruitzicht dat je mogelijke meerdere producten afneemt van de verstrekker waarmee ze dan de beoogde winst alsnog pakken (cross-selling).

Lees ook:   Maximum te lenen bedrag voor hypotheek neemt af

Related post