Een opstalverzekering is een deel van een woonverzekering. Een woonverzekering wordt opgedeeld in een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Als je in bezit bent van een huis met hypotheek ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

Een opstalverzekering, ook wel een schadeverzekering, verzekerd een groot aantal schadeoorzaken. Je bent meestal verzekerd tegen storm, brand en inbraak. Hieronder valt de schade aan alles wat vast in je huis. Je kunt dus denken aan muren en vloeren, maar ook de keuken, badkamer, schuttingen, leidingen en centrale verwarming. Het is fijn als je een opstalverzekering niet te duur afsluit. Je kan kiezen om alleen een opstal verzekering af te sluiten, maar je kan hier ook een inboedelverzekering bij nemen. Meestal wordt het nemen van beide verzekeringen aangeraden, dit is vaak ook voordeliger.

Er zijn ook nog aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af zodat je verzekerd bent voor schade die je bij andere veroorzaakt. Deze verzekering gaat zowel over materiële schade als persoonlijk letsel. Je kan ook een glasverzekering nemen, deze verzekering verzekerd de schade aan glas in je huis. Je kan ook nog een rechtsbijstandverzekering afsluiten.
Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit ben je verzekerd van juridische hulp in de vorm van advies of andere diensten. De aansprakelijkheidsverzekering, de glasverzekering en de rechtsbijstandverzekering zijn alle drie aanvullende verzekeringen voor bij je woonverzekering. Wat voor een opstalverzekering je afsluit hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen, heb je een gekocht of gehuurd huis. Daarnaast wordt er gekeken naar materialen, aantal kamers, keuken, badkamer en afwerking van je woonkamer. Ook wordt er gekeken naar je gezinssamenstelling. Het is verstandig om op internet een verzekering te zoeken die voor jou het voordeligst is.
Een woonverzekering wordt opgedeeld in een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Een woonverzekering is een schadeverzekering, het verzekerd schade in en aan je huis. Je inboedel zijn alle spullen die in je huis staan. Hier moet je dus denken aan je tafel, de stoelen en je technische apparatuur. Hier ben je tegen verzekerd met een inboedelverzekering, maar waar ben je nou precies tegen verzekerd? Dit is lastig te bepalen. Er vallen nou eenmaal heel veel dingen onder je inboedel. Niet alleen je meubels en apparatuur, maar ook kleding en boeken vallen onder je inboedel. Alles wat je kan verhuizen valt onder de inboedel, alles wat je niet kan verhuizen valt onder opstal.
Het is belangrijk dat je een goede dekkingswaarde kiest bij je inboedelverzekering. Er wordt op het moment van schade gekeken naar de geschatte waarden van je inboedel. Als je je inboedel te laag verzekerd hebt krijg je de volledige schade niet vergoed. Je bent dan onderverzekerd. Als je je inboedel maximaal verzekerd krijg je wel alle schade vergoed. Alleen dan betaal je wel een hele hoge premie, dit wordt onderverzekerd genoemd. Het is lastig om jou situaties goed in te kunnen schatten. Hiervoor kan je het beste onderzoek doen op internet. Zo weet je welke inboedelverzekering bij jou inboedel en situatie past. Als je hebt bekeken welke verzekering bij jou situatie en inboedel past, moet je nog kijken naar welke verzekeraar en inboedelverzekering je gaat afsluiten. Het is een belangrijk dat je hier goed onderzoek naar doet. Je wilt je waardevolle spullen na een ongeval vervangen.