Scheiding steeds vaker aanleiding voor een beroep op NHG

By: Robin

Gisteren kwam het bericht dat de NHG premie fors omhoog ging om een buffer te houden bij de NHG. Vandaag komt het nieuws naar boven met de reden hiervan.

De grote discussie bij NHG luidt als volgt: Zetten stellen een scheiding in scene om onder hun restschuld uit te komen?

Recente cijfers van de stichting Nationale Hypotheek Garantie voeren die discussie aan.

Steeds vaker vormt een scheiding de aanleiding om een beroep te doen op de NHG. In 2012 ging het om 61% van de gevallen, terwijl het in 2011 nog 50% was en in 2012 slechts 43%. Deze stijging is volgens de NHG te groot. De echtscheidingen zijn al jaren stabiel met ongeveer 32.000 echtscheidingen per jaar (bron: CBS).

De werkloosheid loopt op, het aantal wanbetalers van hypotheek stijgt razendsnel. Dit voedt de geruchten dat er fraude in het spel is. Echtparen zouden steeds vaker, aangemoedigd door malafide makelaars, scheidingen in scene zetten om de NHG voor de restschuld te laten opdraaien.

De NHG is druk bezig om haar controle systeem uit te breiden. Een beetje fraudeur gaat natuurlijk niet meteen na de scheiding met zijn partner op het zelfde adres wonen. Er is zelfs sprake van een NHG-politie.

Kortom: Een logische verklaring voor deze ontwikkelingen is nog niet gevonden. Er wordt gedacht aan massale fraude, is dit daadwerkelijk het geval?

Lees ook:   NHG wordt duurder

Related post