Een Spaarrekening kan je het beste openen bij een bank, bijvoorbeeld bij de bank waar ook je betaalrekening loopt. Daarbij betaal je regelmatig of onregelmatig een bedrag in op je Spaarrekening. In ruil daarvoor krijg je (natuurlijk) van de bank een bepaald rentepercentage.

De rente die je krijgt op een Spaarrekening bij de bank, is zeker niet het hoogste rendement dat je kan krijgen, maar het is wel één van de meest veilige en risicolose methode om te sparen.

Vaak worden aan een Spaarrekening door de bank wel een aantal voorwaarden gesteld.

  • Anders dan bij een betaalrekening is het bij een Spaarrekening meestal niet mogelijk om rechtstreeks over te boeken naar een andere rekening dan je eigen betaalrekening.
  • Meestal een maximum bedrag wat je kunt opnemen per periode.
  • Opname kan ook meestal niet kort na het openen van een Spaarrekening of het storten op de rekening.
  • Vaak de verplichting om regelmatig, bijvoorbeeld via automatische incasso, een bedrag te storten. Bijvoorbeeld maandelijks.
  • Soms zijn er kosten bij opname van geld.

Ondanks het feit, dat de meeste Nederlandse banken erg stabiel zijn, bestaat er toch een klein risico dat ook een bank failliet kan gaan, of in de problemen kan komen. Sparen op een Spaarrekening wordt daarom door de overheid tot een bepaald bedrag gegarandeerd. D.w.z. dat als een bank in de problemen komt, de overheid garant staat tot het maximum, en de gespaarde tegoeden uitbetaald.