Een Spaarverzekering is een manier om bij een verzekeringsmaatschappij kapitaal op te bouwen. In feite is dit een soort Levensverzekering. Je betaald als het ware een vooraf afgesproken aantal jaren een maandelijkse premie, en in ruil daarvoor keert de verzekeringsmaatschappij op de einddatum het spaartegoed uit.

Eventueel kan de Spaarverzekering worden uitgebreid met een Overlijdensrisicoverzekering, en er zijn in feite twee verschillende vormen. Een gegarandeerde uitkering en een niet gegarandeerde uitkering.

De Spaarverzekering wordt vaak afgesloten voor de eventuele studie van de kinderen, maar ook vaak voor de opbouw van extra vermogen om dit op een later stadium te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor Pensioen of voor het aflossen van de Hypotheek (Zie ook Spaarhypotheek).

Het doel van het sparen, maar dat geldt in feite altijd bij sparen, is nog wel belangrijk omdat je hier met de belastingdienst te maken kunt krijgen. Gebruik je de Spaarverzekering voor het opbouwen van extra vermogen, dan wordt over de uitkering inkomstenbelasting geheven.

Spaarverzekeringen zijn niet automatisch de beste manier om te sparen, zoals we in het verleden vaker gezien hebben. Deze methode van sparen kan duur uitpakken, en is meestal niet echt inzichtelijk.