veilig geld lenen

Kan ik lenen wanneer ik een BKR registratie heb?

Bij het afsluiten van een lening wordt dit altijd gemeld aan het BKR. Het BKR is een centraal informatiesysteem die alle kredieten registreert. Men denkt vaak dat een registratie bij het BKR nadelig is. Wanneer je normaal aan je betalingsverplichtingen voldoet is er niets aan de hand en kan zelfs de registratie in je voordeel werken. Bij een nieuwe krediet aanvraag raadpleegt de verstrekker altijd het BKR en kan dan makkelijker beslissen of je betrouwbaar bent.

Wanneer wordt een lening geregistreerd bij het BKR?

Alle kredieten die een langere looptijd hebben dan 1 maand en hoger zijn dan €250 moeten worden gemeld bij het BKR. In de volgende gevallen krijg je een registratie bij het BKR:

– Roodstand op je betaalrekening
– Creditcard gebruik
– Aanvaarden doorlopend of persoonlijke lening
– Uitgestelde betalingen
– Private Lease

Wanneer je altijd op tijd betaald dan heb je een positieve registratie. Kom je de overeengekomen verplichtingen niet na dan veranderd deze positieve registratie in een negatieve registratie. Deze negatieve registratie vindt plaats na minimaal 2 maanden betalingsachterstand.

BKR- Coderingen

Na een betalingsachterstand kunnen er verschillende coderingen geregistreerd worden.

A- Codering (Achterstandsmelding) Wanneer je enkele maanden achterloopt met het voldoen van je betalingsverplichting krijg je een A-Codering. Je krijgt in de tussentijd van de verstrekker betalingsherinneringen en aanmaningen. Je hebt dus nog tijd om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Daarna geeft de verstrekker jouw gegevens door aan het BKR. Achter de codering wordt een nummer geplaatst van 1 tot en met 5. Het nummer is afhankelijk van het soort achterstand.

– Code 1: Er is een regeling getroffen om te betalen.
– Code 2: Het bedrag is opeisbaar. Er wordt verwacht dat het gehele bedrag wordt terugbetaald.
– Code 3: Dit kan 2 dingen betekenen: – Afboeking. Het bedrag is afgeboekt en de verstrekker heeft besloten niets met je dossier te doen. Binnen 5 jaar krijg je bericht van de verstrekker. Er wordt een code 3 achter de codering geplaatst zonder einddatum. – Kwijtschelding: dit is een code 3 met einddatum. Afgesproken is dat je een bepaald bedrag betaald en de rest wordt kwijtgescholden.
– Code 4: Je bent lange tijd onbereikbaar geweest.
– Code 5: Dit cijfer wordt gebruikt wanner je een betalingsregeling bent aangegaan voor een achterstand op je hypotheek.

H-Code (herstelmelding)

Wanneer je de achterstand heb t ingelopen en er zijn geen betalingsproblemen meer dan een A-codering veranderd in een H als zijnde hersteld. Je heb dan ook geen schulden meer.

Beide coderingen blijven 5 jaar zichtbaar in het BKR.

Lenen met een BKR-registratie

Het BKR is een hulpmiddel voor een kredietverstrekker om je betalingsmoraal te toetsen. Een kredietverstrekker is wettelijk verplicht om in het BKR te kijken of je een registratie bij het BKR hebt. Een negatieve registratie kan het afsluiten van een lening moeilijk maken.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel
Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!