geld lenen kost geld

Over ons

Geopend

Lening voor verduurzamen woning zou makkelijker mogen

Bereken de lening die bij jouw past

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag vrijdag 12 augustus!
Solar panels on the roof of a house, producing electricity
Deze informatie delen met anderen

Zonder advies een duurzaamheidshypotheek afsluiten moet ook mogelijk zijn voor huiseigenaren die langer dan vijf jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten. Dat eist de Vereniging van Eigenaren in een brief aan de leden van de commissie binnenlandse zaken.

Sinds 1 april is de verplichte kennis- en ervaringstoets voor het verhogen van een hypotheek zonder advies over het verduurzamen van een huis achterhaald. Het kabinet nam deze maatregel om drempels weg te nemen om de woning te verduurzamen, zoals afgesproken in het klimaatakkoord. Hoewel het een mooie regeling lijkt, bieden maar weinig kredietverstrekkers het daadwerkelijk aan. Volgens Vereniging Eigen Huis komt dit omdat de maatregel alleen geldt voor huiseigenaren die maximaal vijf jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten. Dit beperkt het aantal kopers van onderhoudshypotheken zodanig dat het voor kredietverstrekkers niet rendabel is om deze regeling aan te bieden (hoewel ze de lening wel aanbieden, bieden ze niet de mogelijkheid om deze op de voorgestelde manier af te sluiten). Dit probleem zou naar de mening van Vereniging Eigen Huis kunnen worden opgelost door de termijn van vijf jaar af te schaffen. Veel huiseigenaren hebben immers genoeg waardering op hun woning opgebouwd om veilig een lening af te sluiten. Daarnaast controleert de geldverstrekker in alle gevallen of de hypotheek terecht is.

Verhoging van de kosten door extra expertise taxatierapport.

De Europese wetgeving verplicht huiseigenaren die een extra hypotheek willen afsluiten vanaf 1 juli een taxatierapport in te dienen. Dit betekent dat u te maken krijgt met meerkosten van ruim 600 tot 700 euro. Dit schept naar het oordeel van de Vereniging van Eigenaren een nieuwe drempel en doet het effect van de afschaffing van de kennis- en ervaringstoets grotendeels teniet.

Vroeger was alles beter, toen hadden we geen drempels.

Eigen Huis vindt dat zoveel mogelijk mensen de kans moeten krijgen om hun woning te verduurzamen zonder steeds weer obstakels tegen te komen. Daarom vraagt ​​de vereniging het kabinet om, naast de afschaffing van de vijfjarige norm voor de kennis- en ervaringstoets, te onderzoeken hoe de inspanning voor de toetsing tot een minimum kan worden beperkt.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!