Een Inboedelverzekering, de naam zegt het al, is de verzekering die je inboedel dekt tegen schade. We schrijven hier “je inboedel”, maar we komen straks terug op het feit, dat niet alles wat in je huis staat, hangt of ligt, ook automatisch meeverzekerd is in de Inboedelverzekering.

Normaliter dekt de Inboedelverzekering bij schade door onder andere waterschade, diefstal, brand en nog een aantal mogelijkheden. Belangrijk daarbij te melden is, dat al meteen bij de meeste Inboedelverzekeringen een aantal schadegevallen standaard is uitgesloten, waarbij je kan denken aan bijvoorbeeld oorlogen en grotere rampen of calamiteiten.

Dekking

Enerzijds is het belangrijk voordat je een Inboedelverzekering afsluit, om te kijken wat wel en wat niet meeverzekerd is, anderzijds is vooral de hoogte van het verzekerde bedrag erg belangrijk.

De meeste mensen hebben geen flauw idee wat hun inboedel waard is, en schrikken nogal van de hoogte van de dekking die de verzekeringsmaatschappij of de tussenpersoon voorsteld. Echter, bedenk wat het zou kosten om je hele hebben en houden wat in je huis of woning staat, opnieuw zou moeten kopen. Ieder kopje, bordje, alle snuisterijen, tapijten, behang enzovoorts. Een mens verzameld nogal wat in een leven, en verzekerde bedragen zijn dan ook meestal erg fors, en niet voor niets. Ook, zoals zonet ook al geschreven, is niet alles wat zich in je woning of huis bevindt, automatisch meeverzekerd of voldoende verzekerd. Er zijn bepaalde items, die standaard niet onder de inboedelverzekering vallen, en meestal een aparte verzekering nodig hebben.

Enkele voorbeelden

Voorbeeld 1

De dure Game-PC die je hebt gekocht, of je laptop. Ook deze zijn niet altijd standaard meeverzekerd, hetgeen voor een laptop die je regelmatig buiten je huis of woning gebruikt, ook vrij logisch is. Hiervoor kan je een PC Verzekering of Laptop Verzekering afsluiten.

Voorbeeld 2

Je hebt uit een erfenis een schilderij gekregen, die na taxatie nogwal wat waard blijkt te zijn. Een dergelijk kunstvoorwerp is meestal niet standaard meeverzekerd. In dat geval kan je het beste een speciale Kunstverzekering afsluiten.

Voorbeeld 3

En dit is misschien wel de meest voorkomende vorm; Je bent onderverzekerd. Stel je hebt een Inboedelverzekering met verzekerde waarde van 40.000 Euro. Er breekt brand uit, en helaas brand het hele huis af. In werkelijkheid was de waarde van je inboedel 90.000 Euro. Je krijgt dus veel minder uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij, als nodig zou zijn om je gehele inboedel nieuw te kopen.

Niet verwarren met Woonhuisverzekering

Er zit ook een groot verschil tussen de Inboedelverzekering, en de woonhuisverzekering. Vaak wordt gedacht, dat bij een Woonhuisverzekering ook de Inboedel is meeverzekerd. Weliswaar kennen de meeste verzekeringsmaatschappijen combinatieverzekeringen, waarbij huis en inboedel (en vaak ook de Aansprakelijkheisverzekering) in één pakket verzekerd zijn, bij losse verzekeringen zit er wel degelijk een verschil tussen beide verzekeringsvormen.

Het verschil is eigenlijk heel simpel te verklaren. Bij een Woonhuisverzekering (ook natuurlijk voor bijvoorbeeld een appartement) is alles verzekerd wat nagelvast aan een huis zit. Bij de term nagelvast kan je wellicht beter denken aan alles wat je niet uit een huis kunt halen, zonder de toestand van het huis te veranderen. Deuren en ramen kunnen er weliswaar uit, maar de toestand zorgt er voor dat het erg koud wordt. Deze worden dus als nagelvast zittend aan het huis beschouwd.

Bij een Inboedelverzekering is alles verzekerd, behoudens de eerder gemaakte uitzonderingen, dat je zonder problemen uit huis kunt halen, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen.

Belangrijk

Zoals we al eerder schreven, is het belangrijk de juiste waarde van de inboedel te verzekeren. Meestal wordt een Inboedelverzekering bovendien jaarlijks geïndexeerd, wat wil zeggen dat het verzekerde bedrag ieder jaar aan de inflatie of prijsstijging wordt aangepast. Alles, althans het meeste, wordt immers ieder jaar weer duurder. Daarmee wordt voorkomen, mits het oorspronkelijk verzekerde bedrag correct was, dat je onderverzekerd bent na eventuele prijsstijgingen.

Om te zorgen dat je niet onderverzekerd bent, stellen de meeste verzekeringsmaatschappijen allerlei hulpmiddelene ter beschikking, waarmee je de waarde van de inboedel kunt berekenen. Kom je daar niet uit, vraag dan de verzekeringsmaatschappij of de tussenpersoon om een schatting van de waarde van de inboedel. Zij weten als geen ander wat de waarde van een inboedel is.