Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering voor het geval dat je een juridisch geschil hebt met een derde persoon. Eigenlijk kan je heel simpel stellen, dat een Rechtsbijstandverzekering de kosten voor een advocaat betaald als je deze na het afsluiten van een Rechtsbijstandverzekering nodig mocht hebben. Met nadruk op na het afsluiten. Heb je een juridisch geschil met iemand, dan heeft op dat moment het afsluiten van een Rechtsbijstandverzekering geen zin, omdat lopende zaken uitgesloten zijn.

Bovendien zijn een aantal soorten geschillen door verschillende verzekeringsmaatschappijen bij een Rechtsbijstandverzekering standaard uitgesloten. Voorbeelden van dergelijke uitsluitingen zijn onder andere echtscheiding, verhuur van huizen, aanschaf tweedehands auto of geschillen met de belastingdienst.

Twee soorten

Er zijn kortweg binnen de Rechtsbijstandverzekering twee verschillende vormen te onderscheiden.

In Natura

Bij een juridisch geschil zal een verzekeringsmaatschappij een advocaat ter beschikking stellen, die in dienst is van de verzekeringsmaatschappij.

In Geld

De verzekeringsmaatschappij stelt een bepaald bedrag ter beschikking of betaald de rekening van de advocaat. Bij een dergelijke verzekering kies je zelf je advocaat uit.

Wettelijke Rechtsbijstand

In Nederland is volgens de wet de rechtshulpverlening geregeld via het Juridisch loket. Dit was vroeger een riante regeling, waarbij het voor mensen zonder veel inkomen en zonder een Rechtsbijstandverzekering toch mogelijk werd gemaakt naar de rechter te stappen, c.q. juridische bijstand te zoeken bij een advocaat. Daarbij werd het merendeel van de kosten door de staat betaald. Deze regeling wordt echter steeds verder uitgekleed, en de eigen bijdrage wordt telkens verder omhoog geschroefd.

Daardoor wordt het dus steeds belangrijker om zelf een Rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Bovendien worden er steeds meer rechtszaken gevoerd, alhoewel Nederland nog lang niet zo erg is als de Usa of Duitsland, waar men veel sneller naar de rechter stapt.

Aangezien de kosten van een advocaat al snel kunnen oplopen tot duizenden euro’s, kan het afsluiten van een Rechtsbijstandverzekering een enorme geruststelling zijn, zeker als je tegen een juridisch geschil oploopt (om wat voor reden dan ook).

Ook bij een Rechtsbijstandverzekering willen we je er op wijzen, dat het enorm belangrijk is om de voorwaarden – de beruchte kleine lettertjes- goed door te lezen.