Binnen de Reisverzekering zijn er kortweg twee varianten. De tijdelijke of kortlopende Reisverzekering, en de doorlopende Reisverzekering.

We willen hier niet al te diep ingaan op de vraag of je een reisverzekering nodig hebt. Immers, tijdens je reis of vakantie zijn er veel dingen die kunnen gebeuren, zoals diefstal, verlies of dergelijke schadegevallen. Dit is normaliter niet gedekt door één van de andere verzekeringen die je mogelijkerwijs hebt afgesloten.

Tijdelijke of kortlopend Reisverzekering

Ga je niet vaak op reis, maar bijvoorbeeld 1 of twee keer per jaar een weekje of een paar dagen, dan heb je voldoende aan een kortlopende reisverzekering. De verzekering laat je ingaan op de dag van vertrek, en eindigen op de dag van terugkomst of misschien zelfs beter de dag na terugkomst. Immers de dag van de terugkomst kan er op weg naar huis nog van alles gebeuren. Bij deze vorm betaal je per dag dat je verzekerd bent een premie, en de verzekering stopt na de laatste verzekerde dag.

Doorlopend

Ga je vaker op reis, dan zal het in de meeste gevallen voordeliger zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hierbij zijn als het ware alle trips en reizen gewoon meeverzekerd, en je hoeft niet telkens voordat je op reis gaat een nieuwe verzekering af te sluiten.

Dekking

De dekking van de Reisverzekering, of in gewoon Nederlands “wat is wel en wat is niet verzekerd” is wel heel belangrijk. Hierin zit ook nogal wat verschil tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Bovendien zijn er een aantal hele belangrijke verschillen en zaken waar je goed op moet letten.

Voorbeeld 1

Iedereen in Nederland heeft een verplichte Zorgverzekering, maar niet in alle Zorgverzekeringen zijn de mogelijke ziektekosten in het buitenland meeverzekerd, en ook niet altijd standaard in de afgesloten reisverzekering.

Ga je bijvoorbeeld op wintersport naar Oostenrijk, dan kan dat bij een ongeval op de skipiste al snel tot een probleem leiden. Je moet bijvoorbeeld bewijzen dat je verzekerd bent voor bijvoorbeeld transport per helicopter. Kan je dat niet, dan zijn ze vaak wel zo vriendelijk om je even langs de pinautomaat te brengen.

Zaak dus, om deze dekking vooraf goed te controleren bij de Zorgverzekeraar en de Reisverzekering.

Voorbeeld 2

Zijn contant geld, je eventuele pinpas en de gevolgen van verlies of diefstal, en andere waardepapieren meeverzekerd? Of niet? Eén van de grootste verliesposten tijdens vakantie, is vaak diefstal of verlies van contant geld of reischeques. Is dit niet meeverzekerd, dan kan je al snel een probleem hebben in het Buitenland.

Voorbeeld 3

Als je met je eigen auto op vakantie gaat, en ben je niet lid van een hulporganisatie (anwb of bijvoorbeeld Route Mobiel), dan is dit ook iets wat mogelijkerwijs meeverzekerd moet worden, of wat in ieder geval erg verstandig kan zijn.

Belangrijk

Lees daarom altijd, voordat je een reisverzekering afsluit, de voorwaarden en de dekking goed door. Zit er iets niet standaard in de dekking, vraag ernaar, en laat het het meeverzekeren. Dit voorkomt problemen, en teleurstellingen tijdens je reis of vakantie.