De WA Verzekering, oftewel de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, dekt de schade die een verzekerde toebrengt aan een derde partij.

Dat klinkt natuurlijk een beetje raar “toebrengt aan een derde”. De verzekerde is één partij, de verzekering een tweede partij, en dus iemand die schade oploopt een derde partij.

Enkele voorbeelden

Voorbeeld 1

Stel iemand loopt met de winkelwagen langs een geparkeerde auto, en veroorzaakt per ongeluk een diepe kras aan de zijkant van deze auto. De WA Verzekering dekt hierbij normaliter de schade.

Voorbeeld 2

Je loopt te wandelen met je aangelijnde hond. Plotseling trekt de hond zich los en rent de straat over. Een voorbijkomende fietser valt hierdoor en loopt schade op. De meeverzekerde hond veroorzaakt schade, die de WA Verzekering vergoedt.

Voorbeeld 3

En dit is eigenlijk de enige vorm dat de WA Verzekering ook inderdaad wettelijk verplicht is. Je komt met de auto de oprit uitrijden, je kijkt niet uit, en boem een van rechts komende auto (die dus voorrang heeft) knalt tegen je aan. Je bent hier dus wettelijk verplicht (je maakte immers een fout door een van rechts komende auto geen voorrang te verlenen) de schade te vergoeden.

Twee vormen WA Verzekering

Er zijn dus als het ware twee verschillende vormen van een WA Verzekering.

De eerste is verplicht voor iedere autobezitter, namelijk de WA Verzekering die voor de auto dient te worden afgesloten. Heb je een Casco Verzekering (of All Risk) dan zit daar de wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering al bij in. Met andere woorden, bij alle autoverzekeringen is een WA-dekking aanwezig.

De tweede vorm is weliswaar niet verplicht, maar wel sterk aan te bevelen. Deze vorm, eigenlijk wordt deze verzekeringsvorm meestal Aansprakelijkheids- verzekering genoemd, dekt alle wettelijke aansprakelijkheid van alle medeverzekerden, buiten de aansprakelijkheid die door het besturen van een auto wordt veroorzaakt.

Heb je een dergelijke Aansprakelijkheidsverzekering niet voor jezelf, je gezin of je huisdieren afgesloten, dan kan de schade die aan een ander wordt toegebracht al heel snel een heel groot bedrag worden. Denk bijvoorbeeld aan het voorbeeld van de hond die zich plotseling lostrekt. De gevallen fietser breekt been en heup, moet geopereerd worden, lang revalideren en kan maanden niet werken. Al deze kosten moet jezelf betalen als je daarvoor geen WA Verzekering hebt afgesloten.

Dekking

De WA Verzekering dekt natuurlijk ook niet altijd en vooral niet zomaar.

Allereerst zal de verzekering kijken of de verzekerde wel aansprakelijk is voor de toegebrachte of geleden schade. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen, dat je weliswaar een van rechts komende auto geen voorrang hebt verleend, maar als de bestuurder met 150 kilometer per uur door de woonwijk kwam zeilen, kan het zijn dat je deze nooit op tijd voorrang had kunnen verlenen. In dat soort gevallen zal de verzekeraar de aansprakelijkheid niet accepteren.

Er zijn ook gevallen waarbij je altijd aansprakelijk bent, bijvoorbeeld als je een fietser aanrijdt. Ook al ben je niet schuldig, zal je in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn, en zal de verzekeraar dus de schade vergoeden.

Zo zijn er ook enkele voorbeelden te noemen, wanneer je weliswaar wettelijk aansprakelijk bent, maar de verzekering nooit de schade zal vergoeden. Een berucht voorbeeld is het veroorzaken van schade terwijl je dronken achter het stuur zit. De verzekering zal in dat geval de schade niet vergoeden, maar degene die schade heeft geleden zal de schade wel op je verhalen. Hetgeen simpel zal betekenen, dat je de schade geheel zelf zal moeten betalen.

Belangrijk

Het is dan ook enorm belangrijk, om de voorwaarden van zowel de WA Verzekering voor de auto, als de voorwaarden voor de Aansprakelijkheids- verzekering goed door te lezen, bij voorkeur voordat je een dergelijke verzekering afsluit.

Kijk goed of de dekking voor jou voldoende is. Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan kunnen deze snel en vooral onbedoeld schade veroorzaken. Datzelfde geldt ook voor huisdieren als een hond of een kat.