Een Woonhuisverzekering, of ook wel Opstalverzekering genoemd, is een verzekering die je woonhuis of appartement verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld storm of brand. Daarbij zijn standaard een aantal zaken, normaliter, uitgesloten zoals oorlogen en grotere rampen.

In de Woonhuisverzekering is alles meeverzekerd wat nagelvast aan een huis of appartement is verbonden, deuren en opengaande ramen ingesloten. De term nagelvast wekt misschien wat verwarring, maar wil niets minder zeggen dat alles wat aan je huis vast zit, meeverzekerd is.

Enkele voorbeelden

Voorbeeld 1

Tijdens een najaarsstorm waaien diverse dakpannen van het dak. De dakpannen zijn vast met het huis verbonden, sommige zelfs nagelvast, en zijn dus meeverzekerd.

Voorbeeld 2

In dezelfde najaarstorm, waaien de tuinstoelen en de tuintafel tegen de auto aan. De tuinstoelen en tuintafel zijn niet vast met het huis verbonden, en zijn dus niet in de Woonhuisverzekering meeverzekerd. Wel zullen deze tuinstoelen en tuintafel in de meeste gevallen meeverzekerd zijn in de Inboedelverzekering. Overigens is ook de auto niet meeverzekerd in de Woonhuisverzekering.

Voorbeeld 3

Door hevige noodweer is de kelder ondergelopen. Daardoor zijn alle spullen die je in de kelder had opgeslagen verweerd geraakt. Ook de betonnen vloer is door de wateroverlast gebarsten en moet gerepareerd worden. De betonnen vloer is wel verzekerd in de Woonhuisverzekering, de opgeslagen en verweerde spullen niet (deze vallen wel onder de Inboedelverzekering).

Dekking

Als je een Woonhuisverzekering afsluit, is het enorm belangrijk om vooraf goed te bekijken welke dekking de betreffende verzekering te bieden heeft.

Ook belangrijk is de verzekerde som, zeg maar de herbouwwaarde van het huis of appartement. Daarbij moet je ervan uitgaan, dat de Woonhuisverzekering de waarde dekt die nodig zou zijn om hetzelfde huis opnieuw te bouwen. De grond waarop het huis staat wordt daarbij eigenlijk nooit meegerekend. Immers, het huis kan tot op de grond afbranden, de grond zal daarna nog in exact dezelfde staat zijn, en nooit wegraken.

Daarbij zit er bovendien regelmatig verschil tussen de verzekerde waarde en de mogelijke opbrengst van hetzelfde huis of appartement bij vrije verkoop. Een huis kan meer of minder waard bij vrije verkoop zijn, dan dat het zou kosten om exact datzelfde huis te herbouwen.

Een Woonhuisverzekering is normaliter ook geïndexeerd, wat zoveel wil zeggen dat de verzekerde waarde ieder jaar wordt aangepast aan de inflatie of prijsstijgingen (of dalingen).

Belangrijk

Ook bij een Woonhuisverzekering is het belangrijk om de kleine lettertjes, oftewel de verzekeringsvoorwaarden, goed door te lezen. Bij voorkeur voordat je een dergelijke verzekering afsluit.

Bovendien is het enorm belangrijk om je woonhuis of appartement tegen de juiste waarde te verzekeren, om onderverzekering te voorkomen. Stel je hebt je huis verzekerd voor 150.000 Euro terwijl de herbouwwaarde van het huis 250.000 Euro is. Mocht er iets ernstigs gebeuren, krijg je in dat geval meestal maar 60% van de schade vergoed. Je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon heeft allerlei hulpmiddelen ter beschikking om de juiste herbouwwaarde te berekenen. Vraag daarom, als je daar niet zelf uitkomt.