Voordelen van het doorlopend krediet

By: Robin

Een waardige concurrent van de persoonlijke lening is het doorlopend krediet. Dit is een flexibele leenvorm die consumenten gebruiken om wat extra geld achter de hand te hebben. Het krediet kunt u gebruiken voor uitgaven waarvan de kosten van te voren niet goed in te schatten zijn. Bijvoorbeeld voor een verbouwing waarvan u niet weet dat de totale kosten worden.

Korte introductie over het doorlopend krediet

Bij het afsluiten van een doorlopend krediet komt u met de bank een kredietlimiet overeen. U mag tot maximaal dat bedrag geld lenen bij de bank. Het gehele bedrag kunt u in één opnemen maar verstandiger is het om alleen datgene op te nemen wat u nodig heeft. Want alleen over dat bedrag zult u rente moeten betalen. De voordelen van doorlopende kredieten zijn legio. Hieronder zetten we deze voor u op een rijtje.

De voordelen van een doorlopend krediet

De hoogte van de rente is natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Het rentetarief is gekoppeld aan de marktrente (de kosten die een bank maakt om geld te kunnen lenen). Maar ook uw leeftijd, uw woonsituatie en zelfs de plek waar u woont bepalen deels de rente die u moet betalen aan de bank. Een voordeel van het doorlopend krediet is dat deze leenvorm vaak een lagere rente kent dan andere consumptieve kredieten zoals de persoonlijke lening. De rente is echter wel flexibel. Deze kan dus tijdens de looptijd wijzigen(!).

U hoeft het leenbedrag daarnaast niet in één keer op te nemen. Het voordeel daarvan is dat u ook alleen over de bedragen die u opneemt rente betaald. Bovendien mag u eenmaal afgeloste bedragen altijd weer opnemen. U heeft dus doorlopend de beschikking over het krediet.

Lees ook:   Is een doorlopend krediet aftrekbaar?

Geen extra kosten

Een ander voordeel van doorlopende kredieten is dat u geen extra kosten maakt zoals afsluitkosten. Bij persoonlijke leningen die u als extra hypotheek gebruikt, is dat meestal wel het geval. En u mag op ieder moment het krediet in zijn geheel aflossen, boetevrij. We raden u wel aan om maandelijks een vast bedrag af te lossen en zodra het krediet is terugbetaald, deze op te zeggen. Zo komt u niet in de verleiding om telkens weer geld op te nemen. Bedenk dat het geld niet van u is.

Waarvoor is dit krediet minder geschikt?
Met een doorlopend krediet kunt u natuurlijk van alles financieren. Toch is deze lening niet zo geschikt voor grote aankopen waarvan de kosten van te voren bekend zijn. In dat geval kunt u het beste geld lenen met een persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet kunt u ook geen aanspraak maken op renteaftrek bij verbeteringen aan uw woning.

Related post