Voorwaarden voor geld lenen

Wilt u geld lenen? En het liefst ook nog tegen een scherpe rente? Of een lening voor u mogelijk is hangt af van veel verschillende factoren.
De voorwaarden voor geld lenen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Maar een lening kan nog altijd mogelijk zijn. Alle voorwaarden voor geld lenen kunnen wij u helaas niet uit de doeken doen. De hoofdlijnen geven wij wel graag weer. Hierdoor weet u snel of een lening voor u tot de mogelijkheden kan behoren.
Overigens zijn er bij banken nog altijd “bespreekdossiers” dit houdt in dat we uw situatie bij de bank kunnen gaan voorleggen om na te gaan wat de mogelijkheden voor een lening voor u zijn.

Richtlijnen van de banken

Als het gaat om de voorwaarden voor geld lenen bepaald de bank deze natuurlijk voor het grootste gedeelte. De bank vind het van belang dat zij u een krediet verstrekken dat u ook kunt terugbetalen. Dit is niet alleen een wens van de bank, maar ook een verplichting, de zorgplicht.
De banken houden in de berekening voor de lening rekening met uw inkomen en lasten. Zij maken hierbij een berekening of het krediet verantwoord te financieren is. Dit zijn de VFN normen. Dit is een norm om te berekenen hoeveel u kunt lenen.
De voorwaarden voor geld lenen zijn meer dan alleen een rekensom. Om de berekening überhaupt te kunnen maken is het noodzakelijk om te weten welke inkomens bestandsdelen wél en welke juist niet worden meegenomen.

Inkomstenbronnen die door de bank worden meegenomen

Er zijn inkomens die de bank volledig meenemen, gedeeltelijk worden meegenomen, en inkomens bestandsdelen die helemaal niet worden meegenomen. Om u daar een beeld van te geven hebben wij een overzicht voor u gemaakt.

Inkomsten die de banken volledig mee kunnen nemen zijn:

 • Inkomen uit een vast dienstverband voor onbepaald tijd.
 • Vaste Pensioeninkomsten (AOW + Pensioen).
 • Inkomen uit onregelmatigheidstoeslag

Inkomstenbronnen die door de bank gedeeltelijk worden meegenomen

Er zijn ook inkomsten die door de banken gedeeltelijk meegenomen kunnen worden. Hierbij kunt u onder andere denken aan de volgende soorten inkomsten:

 • Inkomen uit een tijdelijk dienstverband
 • Inkomen uit een WIA uitkering indien u na 1-7-1954 geboren bent
 • Inkomen uit overwerk

Inkomstenbronnen die door de bank niet worden meegenomen

Er zijn een aantal inkomenstenvormen die voor de banken te onzeker zijn, deze worden daarom in de berekening van de lening niet meegenomen. Dit zijn onder andere de volgende inkomstenbronnen:

 • Inkomen uit een -0- uren contract
 • Inkomen uit uitzendwerk fase A
 • Bijstandsuitkering
 • WW uitkering
 • Studiefinanciering
 • Inkomen uit Persoons Gebonden Budget (PGB)

Staat uw inkomstenbron er niet bij? Een lening aanvragen mag natuurlijk altijd, het kost u niets en verplicht u verder ook tot niets!

En nog meer voorwaarden voor geld lenen

Nu u een beetje een beeld heeft met betrekking tot welke inkomsten wel en niet worden meegenomen, zijn er nog aanvullende gegevens. Daar kunnen wij u minder inzicht in geven. Dit is het zogenaamde “scoren van uw aanvraag”. Een aanvraag wordt door de banken met een puntensysteem gescoord, ieder onderdeel van de aanvraag krijgt punten. Zo krijgt u bijvoorbeeld met een vast telefoonnummer meer punten dan met alleen een mobiel telefoonnummer. Maar ook wordt er gekeken naar de periode dat u werkzaam bent bij de huidige werkgever, of u alleenstaand bent of samenwonend. Of er kinderen zijn etc. etc.