Geld lenen kost geld

Aflossen Hypotheek

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het aflossen van je hypotheek doe je het liefst zo snel mogelijk. Als je momenteel wat extra geld over hebt, kan het interessant zijn om je hypotheek deels af te lossen. De maandlasten worden hierdoor lager, waardoor je weer meer geld overhoudt voor andere dingen.

Voordat je extra wilt aflossen op je hypotheek moet je wel eerst goed realiseren dat je een buffer nodig hebt voor onvoorziene omstandigheden, dus het is niet verstandig om al je geld dat je even over hebt te gebruiken om extra af te lossen. Het zou zonde zijn om voor een kapotte auto een nieuwe lening te moeten afsluiten.

Aflossen hypotheek – Lagere maandlasten

Aflossen kan op twee manieren. Je kan eenmalig een extra bedrag aflossen of je kan maandelijks een (extra) bedrag aflossen.

Boetevrij aflossen

Een vraag waar veel mensen mee zitten. Kan ik boetevrij aflossen op mijn hypotheek? Het antwoord hierop is ja! Elk jaar kan je een deel van de oorspronkelijke hoofdsom van je hypothek boetevrij aflossen. In de meeste gevallen is die 20%.

Als je het exact wilt weten, het moet in de hypotheekvoorwaarden vermeld staan. Ook kan je adviseur je vertellen wat je elk jaar boetevrij kunt aflossen en je hier misschien nog een aantal tips in geven.

Als je meer wilt aflossen, kan het zo zijn dat je een boete hiervoor moet betalen. Boetevrij aflossen van de gehele hypotheek kan onder andere:

  • als je een variabele rente hebt
  • als je rentevaste periode afloopt
  • tijdens de zogenaamde rentebedenktijd
  • bij overlijden
  • bij verkoop van je woning

Hypotheekrenteaftrek en Aflossen

Als je aflost op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen. Je hypotheekrente is (onder voorwaarden) aftrekbaar voor de belasting. Doordat je minder rente betaald, heb je ook minder hypotheekrenteaftrek.

Wat anderen over Lening.com zeggen

91 klanten beoordelen ons met een 4.3/5

Veel beroeps

Heel wat ervaringen

Mijn ervaring is bouw werk

Mijn ervaring is bouw werk

Goed

Goed

Mooi

Erg mooi

goede

goed

Goed

Goed

Goed

Cijfer8

Goed

Goed

good

good

Goed

Goed