Geld lenen kost geld

De beste manier om verantwoord een lening aan te gaan

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Vraag een doorlopend krediet, een hypothecair krediet of een persoonlijke lening aan. Een breed scala aan kredietverstrekkers. De kredietmarkt is de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Denk voordat je gaat solliciteren na over je persoonlijke voorwaarden en de hoogte van de benodigde lening. Toch moet er rekening gehouden worden met de voorwaarden en de rentevoet.

Niet direct zomaar en lening aanvragen.

Geld lenen lijkt misschien makkelijker dan ooit door alle mogelijkheden, maar het kost toch geld. Er moet een stabiele opbrengst zijn om het geleende geld terug te kunnen betalen en de rente te kunnen betalen. Daarom is het geen goede optie. Als u het geld kunt sparen, stel deze optie dan boven alles. Houd er daarnaast rekening mee dat het een aantal jaren kan duren voordat een lening volledig is afgelost. Dat betekent dat je jarenlang hogere maandlasten hebt. Voordat u een lening aangaat, is het zeer raadzaam om eerst rekening te houden met de totale kosten. Is het de investering voor jou waard? Is het voor u mogelijk om te lenen? De financieel deskundige zal de vraag verder analyseren.

Leen nooit zo geld, maar als er geen ander alternatief is en je zeker weet dat je de lening (inclusief de bijbehorende rente) kunt terugbetalen. Leen dus bijvoorbeeld als uw financién snel zijn uitgedund en u plotseling te maken krijgt met reparatie- of vervangingskosten die niet kunnen wachten of een nieuwe of geüpdatete auto. Denk aan een nieuwe woning of dakreparatie.

Let goed op de voorwaarden.

Een kortlopende lening lijkt op het eerste gezicht eenvoudig en ongecompliceerd, maar er zijn verschillende haken en ogen aan. Verandert de rentelast bijvoorbeeld van tijd tot tijd of staat deze vast? Staat er een boete op het vervroegd terugbetalen van de lening?

Online lening vergelijken en aanvragen.

Door de vele kredietmaatschappijen is het gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken. Houd er echter rekening mee dat een groot aantal vormen duidelijke voor- en nadelen hebben.Daarom is het van cruciaal belang dat u begrijpt waar u op moet letten en hoe u dat kunt doen. Nu zijn er een aantal handige vergelijkers online beschikbaar die u helpen bij het selecteren van het ideale leningtype voor u. Op basis van uw persoonlijke gegevens worden de meest geschikte leningvormen tegen de scherpste rentetarieven op een rij gezet. Dat maakt het voor u gemakkelijker om de voorwaarden van de deal te begrijpen. Voordat u ermee instemt, moet u echter alle voorwaarden zelf zorgvuldig doornemen. Zo kom je geen misverstanden tegen.