Geld lenen kost geld

De rente voor persoonlijke leningen stijgt, maar blijft beperkt.

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Ondanks dat de hypotheekrente flink is gestegen, is de rente op persoonlijke leningen nog niet zo hard meegestegen. Die zullen in de nabije toekomst toenemen.

Robin van den Bosch, medewerker van een prijsvergelijker als lening.com, geeft aan dat er dit jaar al 15 renteverhogingen zijn door 12 financiële instellingen. Dat aantal neemt alleen maar toe. Zo verhogen Interbank en Findio de rente op hun persoonlijke leningen met 0,3 procent.

Hoogte van leningbedragen

Een persoonlijke lening van 10.000 euro voor één tot vijf jaar wordt nu geleverd met een rentepercentage van 6,1 procent, tegen 5,8 procent in januari. Soortgelijke stijgingen hebben we ook waargenomen bij de andere variabelen, zei van den Bosch.

De stijging van de hypotheekrente valt echter in het niet bij de stijging van de gemiddelde 10-jaars hypotheekrente. In dezelfde periode is de landelijke gemiddelde 1-jaars hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie licht gestegen van 1,9% naar 2.8% .

Geld op de kanpitaalmarkt

De stijgende leenrentes volgende de rentes op de kapitaalmarkt, waar geldverstrekkers zelf hun geld lenen. „Die kosten berekenen ze door aan de consumenten in de vorm van hogere leenrentes”, aldus Bulthuis uit. „De leenrentes reageren wel altijd wel langzamer op stijgende kapitaalmarkrentes dan de hypotheekrentes, dus de komende tijd kunnen we nog meer leenrente stijgingen verwachten.”

De rentetarieven voor persoonlijke leningen zijn hoog omdat de bank het grote risico op kapitaalverlies waarschijnlijk niet vergoed krijgt. De rente op hypotheken kan lager zijn omdat er een fysiek product aan de lening is gekoppeld. Daar staat tegenover dat de looptijd van persoonlijke leningen meestal korter is, wat uiteindelijk bijdraagt aan een lagere rente.