Geld lenen kost geld

Extra aflossen voor een beter pensioen

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Wat kun je doen tegen een onzeker pensioen?

Een veel voorkomende vraag van de laatste tijd. Pensioenen worden gekort. De pensioenleeftijd sluipt langzaam omhoog. Mensen maken zich zorgen over de vele pensioenkortingen. Je kan echter actie ondernemen door extra af te lossen op je hypotheek, of in ieder geval ervoor zorgen dat je goed en structureel blijft aflossen.

Weinig vertrouwen in het pensioen

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft zorgen om het pensioen. Zal er nog genoeg over zijn als de pensioenleeftijd is bereikt? Heeft het allemaal nog wel zin? Kan ik nog aan mijn vaste lasten voldoen zodra ik de pensioenleeftijd heb bereikt? De meeste zorgen komen van de recente pensioenkortingen die waarschijnlijk miljoenen mensen gaan treffen.

Zijn deze pensioenzorgen terecht?

Het is grotendeels terecht dat men pensioenzorgen heeft. We leven momenteel in een crisis en elke Nederlander wordt hierdoor geraakt. Er is echter wel wat aan te doen om zo je zorgen te verminderen. Het aflossen van je hypotheek om zo vermogen op te bouwen is een goede optie. Je kan ook een lijfrenteproduct afsluiten om er zo voor te zorgen dat er geld beschikbaar komt zodra je met pensioen gaat.

Hypotheek aflossen

Het aflossen van je hypotheek leeft op dit moment. De Nederlander wordt zich meer bewust van zijn hypotheek. De voorwaarden zijn duidelijker, er wordt opener over gepraat en het advies is beter. Het aflossen van je hypotheek is daarom een populair middel om zorgen over het pensioen weg te nemen. Hiermee verlaag je de vaste lasten na pensionering zodat je met minder pensioen hetzelfde kunt leven. Op dit moment lost nog steeds meer dan 40% van alle Nederlanders niet af. Puur omdat zij het geld niet kunnen missen. Als je wel wat extra geld over hebt, is het verstandig om dit te gebruiken voor de aflossing van je hypotheek.

Conclusie

Als je ervoor zorgt dat je voor je pensionering je hypotheek helemaal (of zo veel mogelijk) hebt afgelost, heb je minder pensioen nodig om dezelfde levensstijl aan te houden.