De goede tijden van aanbieders van flitskredieten (kleine leningen) zijn zo goed als voorbij. Dat is alleen al te merken aan het aantal aanbieders dat verdwijnt. Vandaag de dag zijn er nog maar een handjevol aanbieders van dit soort minileningen actief op de markt. Dat het aantal aanbieders van deze leningen terugloopt is vooral te wijten aan de strenge regelgevingen en beperkingen die de overheid, samen met de AFM, aan dit soort bedrijven oplegt. Daarnaast letten ook consumenten steeds beter op hun geld. Zelden wordt er nog in alle haast een flitskrediet afgesloten. Eerst kijkt men naar de kosten voordat een besluit wordt genomen. Het AFM heeft in de voorbij jaren al meer dan 20 partijen nauwkeurig onderzocht. Een groot gedeelte daarvan waren in overtreding. Zo’n 15 partijen zijn inmiddels gestopt met hun activiteiten.
Wat is een flitskrediet?
Flitskredieten zijn in feite gewoon leningen maar dan met een extreem korte looptijd. De looptijd is altijd korter dan 3 maanden. Aanbieders van deze leningen mogen tot 15% aan kosten op jaarbasis aan de klant rekenen. Alleen als ze beschikken over een vergunning van het AFM. Veel aanbieders rekenen echter veel meer dan de 15%-norm. Door slimme constructies omzeilen ze de regels van het AFM en daardoor betalen sommige klanten soms tot honderden euro’s op jaarbasis meer. Een doorn in het oog van het AFM en speciaal van Marcus Wagemakers. Want kwetsbare consumenten hebben het al lastig en worden snel door dit soort organisaties gedupeerd. Maar er is goed nieuws, want er is een sterke daling merkbaar in het aantal verstrekte minikredieten. Toch zijn er nog veel aanbieders actief in het buitenland. Daardoor is het voor het AFM lastig om volledig inzicht te hebben in de markt.
Wees voorzichtig met het afsluiten van flitskredieten
Wees voorzichtig als consument met flitskredieten. Een flitskrediet sluit je namelijk alleen af wanneer je in geldnood zit. Vaak is er geen ander alternatief om aan geld te komen. Door de hoge kosten van deze leningen, is de kans ook levensgroot dat de lening niet op tijd kan worden terugbetaald, waardoor de kosten oplopen. Het AFM heeft op haar website enkele tips vermeld. Zo adviseert de organisatie om altijd te controleren of een aanbieder van minikredieten beschikt over een AFM vergunning. Daarnaast moet het inzichtelijk zijn wat de totale kosten zijn van een dergelijke lening.
Voordelen van flitskredieten
Natuurlijk is het grootste voordeel van een flitskrediet dat je snel over een beetje extra geld beschikt. Ook al sta je negatief geregistreerd bij het BKR.
Nadelen van flitskredieten
Meestal is het zo dat je een torenhoge rente betaalt over dergelijke kredieten. Vijftien procent of meer is niet ongewoon. Aanbieders rekenen daarnaast meestal extra kosten. Zo betalen klanten o.a. voor verzekeringsadvies, garantiestelling en een extra vergoeding indien je een spoedoverboeking aanvraagt. Betaal je het leenbedrag niet tijdig terug? Dan worden er boetes in rekening gebracht.