Geld lenen kost geld

Gaat de persoonlijke lening duurder worden door de inflatie?

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

De prijzen in de supermarkten stijgen, de benzine is duurder dan ooit en ook andere diensten en producten ontsnappen niet aan prijsstijgingen. De prijsstijging heeft alles te maken met inflatie. Inflatie betekent dat geld minder waard wordt, en het beïnvloedt ook de rentevoeten. Leningen worden immers ook minder waard, wat de rente opdrijft. Maar is de aanname dat inflatie automatisch leidt tot duurdere persoonlijke leningen? Of is het interessant om nu voor een persoonlijke lening te kiezen?

De rentevoeten zijn gekoppeld aan de inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale instelling die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de economie. Het doel is de prijzen stabiel te houden. Op dit moment is er inflatie in ons land: de vraag is hoog, het aanbod is laag. Hoe de inflatie moet worden bestreden, wordt besloten door het ECB-comité. Een van de manieren om de inflatie te beïnvloeden is het verhogen van de rentevoeten. Precies het tegenovergestelde van wat de ECB doet in deflatie om consumenten aan te moedigen geld uit te geven. Dan verlagen ze de rente. Een lagere rente stimuleert de economie, een hogere rente remt haar af. De huidige rentevoeten voor persoonlijke leningen worden dus gedeeltelijk bepaald door de huidige inflatie.

Nu een lage rente vaststellen is slim!

De rentevoeten voor persoonlijke leningen zijn stabiel. Consumentengeld lenen is nog steeds voordelig, onder meer dankzij de lage rente van 3,4%. Wat de inflatie betreft, weten noch wij, noch de banken welke verdere gevolgen de komende economische veranderingen zullen hebben. Als je nu een persoonlijke lening afsluit, heb je daar helemaal geen last van. U legt een gunstige rentevoet vast voor de hele looptijd van de financiering. Als de rentevoet stijgt, heeft dat geen gevolgen voor uw bestaande persoonlijke lening. De rentevoet kan onmogelijk schommelen.

Hypotheekrente stijgt

Als u overweegt financiële ruimte te creéren door uw hypotheek te verhogen, is het vaak al te laat. De hypotheekrente is nu verdubbeld en stijgt nog steeds. Wist u dat een persoonlijke lening met de huidige vaste rentevoet goedkoper is dan het afsluiten van een nieuwe hypotheek? Denk aan alle bijkomende kosten zoals de notaris, de rekening van de hypotheekadviseur, enz. Het duurt ook veel langer met een aanzienlijke hoeveelheid papierwerk.Een persoonlijke lening wordt direct geregeld tot een maximum van 150.000 euro voor huiseigenaren.

Wilt u geld lenen tegen een concurrerende rente en met de zekerheid van goede voorwaarden zoals altijd, extra aflossingen doen zonder boete. Vraag een offerte aan, leg nu de gunstige rente vast en profiteer over de gehele looptijd van de lening. Het Nederlands Krediet Collectief adviseert u graag over een passende financiering, met of zonder inflatie.

Wat anderen over Lening.com zeggen

88 klanten beoordelen ons met een 4.3/5

Mooi

Erg mooi

goede

goed

Goed

Goed

Goed

Cijfer8

Goed

Goed

good

good

Goed

Goed

great

great

D

D

Geweldige site

Direct geholpen