Geld lenen kost geld

Geld lenen als student om te kunnen sparen

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Steeds meer studenten beseffen dat ze geld kunnen verdienen door te lenen via de DUO. Dit is de Dienst Uitvoering Onderwijs. Zij kunnen geld lenen als student om daarmee de kosten van de studie te kunnen betalen maar steeds vaker gebruiken ze de studielening om te sparen.

De studentenlening van de overheid, verstrekt via de DUO, is zeer goedkoop. Het geld dat zij lenen kan daarom op een spaarrekening worden gezet zodat er voordeel uit behaald wordt. Bij de DUO leen je tegen een tarief van ongeveer 0,10 tot 0,12 rente. Op een gemiddelde spaarrekening krijg je hier tenminste 1% rente voor. Tel uit je winst!

Lenen om huis mee te kopen

Onderzoeken (waaronder van het Nibud) hebben aangetoond dat studenten steeds vaker geld lenen als student maar bovenal meer dan dat zij nodig hebben. Met dit geleende geld willen ze in de toekomst een woning kopen. Tegenwoordig is het echter zo dat studieschulden wel degelijk een rol spelen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat was eerder niet het geval. Waar voorheen geld lenen via de DUO, om daarmee een woning te kunnen kopen, mogelijk was, wordt het steeds moeilijker. Ook kan de rente van de studielening naar verloop van tijd hoger worden. Wil je toch met een studieschuld een woning kopen, dan raden we je aan om dit eerst te bespreken met een hypotheekadviseur.

De basisbeurs vervalt

Voor degenen die gaan studeren of al studeren is het niet meer mogelijk om een basisbeurs aan te schaffen. Dit is alleen nog mogelijk voor degene die op het MBO studeert. Met die basisbeurs (wat geen lening is) krijg je geld van de overheid. Daarmee kan men een deel van de studie betalen. Dit geld hoefde men ook niet meer terug te betalen indien de opleiding met succes werd afgerond. De basisbeurs is dus verdwenen voor degenen die op een hogeschool of universiteit een studie volgt. Daardoor is de verwachting dat steeds meer studenten gaan lenen. Voor een lening kom je alleen niet meer in aanmerking als je 30 jaar of ouder bent en pas dan met een nieuwe studie begint.