Geld lenen kost geld

Geld lenen via de Gemeentelijke Kredietbank (GKB)

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Een alternatieve manier van lenen is via de GKB. Dat is De Gemeentelijke Kredietbank. Deze overheidsinstelling heeft een aantal functies waaronder het verstrekken van sociale kredieten. Maar zij helpt tevens consumenten met schuldenproblematiek en assisteert bij de het beheer van inkomens (beter bekend als: inkomensbeheer). Of te wel: Deze instelling verzorgt aanvullingen op inkomens van mensen met een lager inkomen en helpt bij het verstrekken van kredieten aan degenen die niet kunnen lenen bij een reguliere bankinstelling.

Hoe werkt het, een krediet afsluiten bij De Gemeentelijke Kredietbank?

Kunt u vanwege schulden, een BKR-registratie of een laag inkomen elders niet terecht voor een lening, maar zou dit wél zeer welkom zijn? Zou een krediet een ideale aanvulling zijn op uw loon, of dreigt een deurwaarder u met uitzetting? Heeft een instantie beslag op uw loon gelegd? Dan kunt u misschien terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank. We leggen u op deze pagina in het kort uit hoe u bij hen een lening kan afsluiten. U maakt simpelweg een afspraak met een KGB bij u in de buurt. Vervolgens wordt er samen met u gekeken naar een oplossing. Soms ook in samenwerking met andere instanties zoals het MWD (Maatschappelijk Werk). Bij schulden kan er worden bemiddeld tussen de schuldeisers en u. In sommige gevallen schiet de GKB de totale schuld voor in de vorm van een sociaal krediet, zodat u in één keer van al uw schuldeisers af bent. De nieuwe schuld bij de Gemeentelijke Kredietbank moet dan uiteraard wel worden afbetaald.

Sociaal krediet

Sommige consumenten kunnen niet terecht bij een commerciele bank voor een krediet. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. In sommige gevallen kunt u dan wel terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank voor een sociaal krediet. De GKB is een bank/instelling zonder winstoogmerk. Iedere lening wordt op maat gemaakt. Hoeveel u kan lenen, dat is afhankelijk van uw situatie. En geld lenen is alleen mogelijk indien dit verantwoord gebeurt.

Hoe vraagt u de lening aan?

Niet iedereen kan zomaar geld lenen bij de GKB. Allereerst heeft deze instantie de nodige gegevens van u nodig. Daarom moet u bepaalde bescheiden (papieren) aanleveren. Daarmee kan de instantie bepalen hoe hoog uw inkomen is. Maar ook welke vaste lasten u zoal heeft. Tevens worden uw gegevens opgevraagd bij de BKR (Bureau Krediet Registratie). Daarom wordt gekeken welke leningen u zoal heeft. Komt u in aanmerking voor een krediet, dan moet u deze ook weer keurig aflossen. Doet u dat niet? Dan rekent de bank een vertragingsrente.