Geld lenen kost geld

Gevaar van Variabele Hypotheekrente

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Als je een hypotheek gaat afsluiten en je verwacht dat de rente gaat dalen op korte termijn, kun je het beste kiezen voor een variabele rente. Er zijn echter wel een aantal valkuilen.

Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je met de geldverstrekker condities af waaronder zij je het geld lenen. Hier moet je de juiste beslissing nemen. Je verbindt jezelf namelijk voor een erg lange periode aan de geldverstrekker op basis van deze condities (tot 30 jaar).

Het is belangrijk dat je de hypotheekvorm krijgt die het beste bij je persoonlijke situatie past.

Rentevast periode

Naast de hypotheekvorm, levensverzekeringen etc. spreek je ook de looptijd af gedurende welke de hypotheekrente vast staat. De rentevastperiode varieert van een maand tot maximaal dertig jaar. Tegenwoordig zijn er diverse variaties bedacht speciaal gericht op de rentevast periode.

Variabele Hypotheekrente

Als je voor een variabele hypotheekrente kiest, wordt de hypotheekrente maandelijks herzien. Als maatstaf wordt hiervoor de euribor rente genomen. Dit is de rente die de banken onderling hanteren om elkaar geld uit te lenen. De variabele rente is normaal gesproken lager dan de rentes voor diverse rentevast periodes. Het gevaar bestaat dat de marktrente oploopt en daarmee ook je hypotheeklasten. Mensen met een variabele hypotheekrente profiteren in periodes met een lage hypotheekrente. Bij een zeer lage rente is de meest logische conclusie dat het weer gaat stijgen op korte termijn. Banken belonen je voor het risico dat je loopt in verband met de stijgende hypotheekrente.

Het Gevaar

Het is gevaarlijk om je maandlasten afhankelijk te maken van de variabele rentestanden, zowel tegen een hoge en lage hypotheekrente. Als de rente op dit moment erg laag is, kun je een zeer lage rentelast krijgen. Na een paar stijgingen kun je alsnog besluiten om een rentevast termijn af te spreken, maar deze standen zullen hoger liggen in vergelijking met de standen bij het afsluiten van de hypotheek. Als de rentestanden hoog zijn is het riskant om te kiezen voor een variabele rente, je weet namelijk niet hoe de rente-ontwikkeling zich voortzet. Een verdere stijging is niet uit te sluiten.

Wat anderen over Lening.com zeggen

91 klanten beoordelen ons met een 4.3/5

Veel beroeps

Heel wat ervaringen

Mijn ervaring is bouw werk

Mijn ervaring is bouw werk

Goed

Goed

Mooi

Erg mooi

goede

goed

Goed

Goed

Goed

Cijfer8

Goed

Goed

good

good

Goed

Goed