Geld lenen kost geld

Hoe kan je een doorlopend krediet verlagen?

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Heb je een doorlopend krediet aangevraagd maar kom je erachter dat je nooit het maximale leenbedrag zult uitgeven? Dan is het verstandig om de limiet van het krediet gewoon te verlagen.

Doorlopend krediet verlagen

Waarom zou je een hoog kredietlimiet aanhouden als je ook met een veel lager kredietlimiet toch nog voldoende geld kunt opnemen? Veel consumenten denken er niet aan om dit limiet te wijzigen terwijl het best nog eens geld kan schelen. Een doorlopend krediet is een lening waarbij je doorlopend geld kunt opnemen en aflossen. De rente hiervan staat niet vast. Het geld dat je eenmaal hebt afgelost kan je ook altijd weer opnemen. Maar dat laatste is niet zo slim omdat je rente betaalt over het gedeelte dat je opneemt. Je zult dus continu extra rente moeten betalen. De verleiding is aanwezig om op te nemen terwijl je dit geld eigenlijk niet eens nodig hebt. Je kan dit oplossen door gewoon je bank of kredietverstrekker te vragen om het krediet te verlagen. Het voordeel daarvan is dat je lagere maandlasten hebt omdat je minder rente betaald. Je kunt je limiet verlagen tot de hoogte van je actuele schuld. Limieten van doorlopende kredieten verlagen is gratis. Je hoeft daar niets extra’s voor te betalen in de vorm van boeterente of iets dergelijks. Informeer bij jouw bank wat de mogelijkheden zijn.

Doorlopend krediet oversluiten en limiet verlagen

Wil je de limiet van je doorlopend krediet verlagen? Dan doe je er misschien verstandig aan om eens verschillende kredietaanbieders te vergelijken op basis van rente en voorwaarden. Wellicht kan je direct je krediet onderbrengen bij een andere aanbieder, dus oversluiten. Als er een aanbieder is bij wie je kan lenen tegen de laagste rente, dan ben je voordeliger uit bij het aflossen van jouw lening. Bedenk wel dat de rente bij doorlopende kredieten vrijwel altijd variabel is. Deze kan dus stijgen. Een lage rente bij een bepaalde aanbieder kan ook een lokkertje zijn. Je kunt misschien nog beter jouw doorlopend krediet overzetten naar een lening op afbetaling met een lager leenlimiet.

Geld besparen door versneld af te lossen

Bij een doorlopend krediet is het verstandig om zo kort mogelijk gebruik te maken van jouw kredietlimiet. Heb je geld opgenomen? Los dit dan z.s.m. weer af. Want je betaalt rente over dat deel dat je hebt opgenomen. Een doorlopend krediet kan je altijd boetevrij en in één keer aflossen.

Wat anderen over Lening.com zeggen

91 klanten beoordelen ons met een 4.3/5

Veel beroeps

Heel wat ervaringen

Mijn ervaring is bouw werk

Mijn ervaring is bouw werk

Goed

Goed

Mooi

Erg mooi

goede

goed

Goed

Goed

Goed

Cijfer8

Goed

Goed

good

good

Goed

Goed