Geld lenen kost geld

Is een doorlopend krediet aftrekbaar van de belastingen? Meer uitleg

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Wie wil nou niet dat zijn of haar doorlopend krediet aftrekbaar is? Op deze pagina lees je meer over het fiscale gedeelte rondom consumptieve kredieten zoals het doorlopend krediet.

Meestal zijn leningen niet fiscaal aftrekbaar

Helaas zijn leningen meestal niet aftrekbaar. Maar soms ook wel. Omdat de overheid de regels heeft aangescherpt rondom renteaftrek is het steeds lastiger geworden om te profiteren van belastingvoordelen. Als je niet zeker weet of jij hiervan kan profiteren is het verstandig om te bellen met de Belastingdienst of een adviseur het een en ander te laten uitzoeken. Zo voorkom je in de toekomst problemen omdat je de belastingaangifte verkeerd hebt ingevuld. Of je aanmerking komt voor aftrek hangt sterk af van het leendoel. Dus waarvoor je geld hebt geleend.

Het leendoel bepaald de aftrekbaarheid

Het leendoel bepaald de mogelijke aftrekbaarheid van de rente van je lening. Wat je dus doet met het krediet is het meest belangrijk. Sluit je een lening af met als doel om een verbouwing te financieren of voor onderhoud aan je woning? Dan is de rente van een lening aftrekbaar. Dit geldt echter alleen voor woningen die gebruikt worden als hoofdverblijf. De leningen die in aanmerking komen voor renteaftrek zijn de lening op afbetaling en uiteraard de hypotheek. Je vult de gegevens in box 1 in bij de aangifte inkomstenbelasting (IB). Voor doorlopend krediet en het WOZ-krediet gelden andere voorwaarden. Met deze soorten kredieten is het lang niet altijd mogelijk om te profiteren van renteaftrek. Meer daarover lees je hieronder.

Soms ook renteaftrek bij doorlopend krediet of WOZ-krediet

Leen je geld en gaat dit in je woning zitten? Dan is de rente van een lening op afbetaling, doorlopend krediet of WOZ-krediet aftrekbaar. Wel zijn de wetten onlangs aangepast en is het dus de vraag of jij kan profiteren van renteaftrek met het doorlopend krediet en WOZ-krediet. Heb je een lening afgesloten na 31 december 2012? En los je deze niet lineair of annuïtair af? Dan is de rente helaas niet meer aftrekbaar.

Wanneer wel aftrekbaar?

Wanneer is de rente van het doorlopend krediet en WOZ-krediet wel aftrekbaar? Dit is het geval wanneer je deze hebt afgesloten voor 31 december 2012. Vraag je belastingadviseur eventueel om advies en extra informatie. Als je de belastingaangifte invult dan zal je ook gegevens met betrekking tot je eigen vermogen moeten invullen. Je kunt deze in box 3 van je aangifte invullen. In dezelfde box kan je ook aangeven of je schulden hebt. Als je schulden hebt dan neemt automatisch je eigen vermogen af. Heb je een krediet afgesloten, dan hoef je dus minder belasting te betalen. Heb je een doorlopend krediet afgesloten en gebruik je deze om schulden af te lossen m.b.t. je woning, bijvoorbeeld om een restschuld te financieren? Dan mag je de rente die je daarover betaalt tot max. 10 jaar aftrekken. Het een en ander is altijd afhankelijk van je inkomenshoogte. Raadpleeg eventueel de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl). Sinds 1-1-2013 gelden deze speciale regels ook voor doorlopende kredieten. Wel moet de restschuld zijn ontstaan na 29-10-2012.

Doorlopend krediet voor verbetering, verbouwing of aanschaf van woning

Heb jij voor 1 januari 2013 een doorlopend krediet afgesloten en daarvan geld besteedt voor de aanschaf van een woning of voor de verbetering of verbouwing van jouw eigen woning? Ook dan is de kredietrente aftrekbaar. Let op: Heb je na 1 januari een krediet afgesloten of voor deze datum maar het geld niet opgenomen? Dan is de rente niet aftrekbaar meer omdat deze valt onder de nieuwe belastingwet.

Wat anderen over Lening.com zeggen

91 klanten beoordelen ons met een 4.3/5

Veel beroeps

Heel wat ervaringen

Mijn ervaring is bouw werk

Mijn ervaring is bouw werk

Goed

Goed

Mooi

Erg mooi

goede

goed

Goed

Goed

Goed

Cijfer8

Goed

Goed

good

good

Goed

Goed