Geld lenen kost geld

Lening op afbetaling, de voor -en nadelen

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Welke bankzaken nemen de meeste mensen af? De meest courante zijn een zichtrekening, spaarrekening, bankkaart bancontact, soms een kredietkaart. En als het nodig is ook een lening op afbetaling.

Je kan dezer dagen voor zo wat alles lenen. Een autolening is vaak gebruikt, alsook een persoonlijke lening. Maar natuurlijk ook een woonlening. Allemaal zaken waar we zelf niet genoeg geld voor hebben en beroep moeten doen op een bank en lening. Daar zijn banken natuurlijk voor en in tijden van nood is het goed dat we aan een lening op afbetaling geraken. Hoe je dat allemaal in orde kan maken ontdek je in dit artikel.

Als je een lening op afbetaling wil aanvragen dan wil een bank graag meer weten over jou. Als je samen met je partner leent dan zal je allebei wat informatie moeten geven. Uiteraard wie je bent en al die persoonlijke gegevens. Maar ook de financiële kant is belangrijk. Een bank wil berekenen wat je nog kan lenen. Daarvoor maken ze het verschil op tussen inkomsten en uitgaven. Langs de inkomsten tellen loondienst en een zelfstandige activiteit mee. Uitgaven zoals andere leningen en alimentatie zal een bank ook graag in de berekening zien. Doe je die berekening in een bankkantoor of via een online simulatie, dat maakt niet zoveel uit. De berekening zal dezelfde blijven en je krijgt het bedrag te horen of lezen dat je maandelijks nog kan uitgeven aan een nieuwe lening op afbetaling.

Banken willen die berekening maken om te zien wat je aankan maar ook om het risico in jou als klant te berekenen. In alles wat een bank geeft aan een klant moet het risico zo laag mogelijk blijven. Een lening op afbetaling moet je aankunnen om terug te betalen. Als een bank merkt dat je niet voldoende inkomsten hebt om maandelijks de afbetaling te doen dan zullen ze niet snel toehappen. Daarom dat je alle inkomsten en uitgaven tot op de cent moet doorgeven zodat de berekening ook juist kan zijn. Dat is niet alleen in het belang van de bank, maar ook in je eigen belang. Net omdat je geen te zware lening zou nemen en te weinig geld overhouden voor andere zaken. Je moet immers nog leven en boodschappen kunnen doen. Dat vergeten mensen wel eens als ze een nieuwe auto willen kopen of een nieuw project willen financieren.

Via een bankkantoor of een online lening simulatie kan je een lening berekenen en zien wat de mogelijkheden zijn. Als je dan op de kosten let van de lening, die per bank kunnen verschillen dan kan je de lening gaan aanvragen. Hiervoor is een handtekening nodig op een papieren contract. In een kantoor kan je alles direct in orde maken. Gaat het via internet, dan krijg je alles via de post en moet je het contract ook terug sturen. In ieder geval gaat het vrij snel en kan je ook op enkele dagen tijd over het geld beschikken, of maakt de bank de financiering voor een auto of woning in orde.