Geld lenen kost geld

Minilening afsluiten verstandig?

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Bij wie kan je een beetje geld lenen met een minilening? En hoeveel rente betaal je met een minilening?

Het komt bij veel mensen zo nu en dan voor: Een gepeperde rekening die onverwachts op de deurmat belandt. Misschien is het een verkeersboete of een aanmaning van een rekening die je over het hoofd hebt gezien. Hoe het ook zij, veel mensen hebben geldtekort op momenten waarop het niet goed uitkomt. Dan kan een minilening afsluiten een uitkomst zijn, vooral als je zeker weet dat je deze lening binnen 30 dagen weer volledig kan terugbetalen. Is een dergelijke lening afsluiten verstandig om te doen? Daarover informeren we je op deze pagina onder andere. Ook informeren we je over andere manieren om, buiten kredietverstrekkers om, geld te lenen.

Redenen om een kleine lening af te sluiten:

  • Je hebt opeens een aanmaning ontvangen van een rekening die je over het hoofd hebt gezien
  • Je wasmachine begeeft het plotseling en je hebt dringend een nieuwe nodig
  • Je hebt een boete ontvangen voor te hard rijden
  • Je telefoonrekening komt hoger uit dan voorzien

Wat is een minilening daadwerkelijk?

Minileningen worden ook wel flitskrediet genoemd door sommigen en dit zijn hele kleine leningen waarbij particulieren geld kunnen lenen tot maximaal 750 euro per aanvraag. Dit type geldlening heeft als belangrijkste kenmerk dat het een zeer korte looptijd heeft. Sommige aanbieders hanteren een korte looptijd van 21 dagen, waarbij je kan lenen bij andere aanbieders met een looptijd van maximaal 30 dagen. Tegenwoordig staan minilening aanbieders onder streng toezicht van de Autoriteit Financiéle Markten, de AFM. Vrijwel altijd moet je bij je aanvraag een persoon opgeven die voor jou garant kan staan. Of je krijgt de mogelijkheid om een speciale verzekering af te sluiten. Met deze verzekering krijgt de aanbieder de garantie dat de schuld altijd terugbetaald wordt.

Bekende aanbieders van deze leningen zijn:

Klein beetje geld lenen: Verstandig of onverstandig?

Uiteindelijk moet je zelf bepalen of het verstandig is om gebruik te maken van een minilening. Verstandig is het in elk geval om te bepalen of je de extra kosten, naast het geld dat je leent, kan betalen. Het lijkt misschien gemakkelijk om 500 euro in een maand tijd terug te betalen, maar er komen nogal veel kosten bovenop. Zit je al in de schulden, dan lopen je schulden alleen maar meer op. We raden je dan ook aan om nooit vaker dan één keer gebruik te maken van deze mogelijkheid. Doe je dit vaker? Dan zit er structureel iets fout en raden we je aan om voor hulp aan te kloppen bij de schuldhulpverlening in je gemeente.

Gemeentelijke kredietbank en lenen van familie

Waarom zou je een dure minilening afsluiten wanneer je misschien ook welwillende familieleden of vrienden hebt die je een handje willen helpen? Onderhands geld lenen is veel goedkoper. Zo wordt geld lenen van bekenden genoemd. We raden je wel aan om alle afspraken duidelijk op papier vast te leggen. Zo voorkom je onenigheid en onduidelijkheid bij beide partijen. Heb je geldproblemen en wil je daarom een beetje geld lenen? Als je uitzicht hebt op verbetering, dan is dat misschien een goede, tijdelijke oplossing. Maar heb je structurele geldproblemen, dan kan de gemeentelijke kredietbank wellicht uitkomst bieden. Zij brengen al je schulden in kaart en nemen deze schulden op zich. Vervolgens heb je nog maar één schuld openstaan en dat is bij deze gemeentelijke kredietbank. Je leent geld tegen gunstiger rentetarieven en hebt veel meer inzicht in je schulden, omdat je nog maar 1 schuld hebt staan.