Geld lenen kost geld

Sluit je lening snel over en bespaar op de maandlasten

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Nederland kent al jaren een relatief lage inflatie. Als we bijvoorbeeld met deflatie te maken hadden gehad, had de ECB verschillende maatregelen kunnen nemen. Toch zijn de prijzen sinds juli 2021 sterk gestegen, grotendeels als gevolg van de verhoogde behoefte aan grondstoffen en producten na de internationale uitbraak van het coronavirus. Om te voorkomen dat financiële problemen erger worden, moeten individuen meer aandacht besteden aan hun uitgaven. Voor degenen die al eerder een lening hebben afgesloten, zoals bijvoorbeeld het herfinancieren ervan, zullen deze handelwijze kunnen vermijden door hun nieuw aangeleerde financiële methoden.

Profiteer van lagere rentetarieven.

Maak een lijst van de verschillende manieren waarop u een lening kunt herfinancieren. In Nederland praten we er niet openlijk over, maar het wordt overal gebruikt. Geld lenen bij een auto- of woonkrediet, rood staan bij uw financiële instelling, schulden bij een incassobureau zoals Wehkamp of Zalando en met creditcard of lening bij een webwinkel. Veel van dergelijke leningen hebben doorgaans een hogere rente. Niet doen, want geld lenen kan tegenwoordig tegen een rente van zo’n 3,5 procent. Als u meer dan één lening afsluit, wordt de rente verlaagd, waardoor uw maandlasten lager zijn.

Opvallende financiële ontwikkelingen

Nederland bevindt zich momenteel in een bijzondere financiële situatie. Volgens Eurostat liep de inflatie in Nederland begin maart weer op tot bijna twaalf procent. Hogere energieprijzen en voedselprijzen dwongen ons om er veel meer van uit te geven dan normaal. Dit heeft een dempend effect op het moreel van de consument.Het vertrouwen van het publiek daalde als gevolg van het nieuws. Toch is het goede nieuws dat er momenteel geen recessiegerelateerde economische vooruitzichten zijn, waarvan de lage werkloosheid het gevolg is van de recente economische expansie.

Hoe kan je besparen in 2022

Hoewel we niet onnodig bang moeten zijn voor een forse economische recessie waarin veel mensen hun baan zullen verliezen, gezien de inflatie, is het zeker goed om onze uitgaven in de gaten te houden. Waar van oudsher energieprijzen meestal vooraf worden genoemd, valt daar nu weinig tot geen winst te behalen. Door het brandstofverbruik te verminderen door meer ritten met de fiets of te voet te maken in plaats van met de auto, kunt u geld besparen. Mensen die eerder een lening aangingen, konden geld besparen door deze te wijzigen.