Geld lenen kost geld

Spaargeld gebruiken of geld lenen?

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het is een bijzonder fenomeen: Veel Nederlanders lenen liever geld dan dat zij eigen spaargeld gebruiken voor een besteding. Zelfs wanneer ze rood staan bij de bank. Dat geld lenen altijd geld kost, dat zal inmiddels iedereen al wel weten.

Toch hebben onderzoeken aangetoond dat bijna 20% van de Nederlandse consumenten zowel een geldlening heeft afgesloten als spaargeld heeft. Meer dan de helft van die consumenten geeft tevens aan dat ze hun spaargeld niet willen inzetten om schulden af te kunnen lossen. De reden? Zij willen wat geld achter de hand hebben… Dit is vrijwel altijd erg onverstandig. geld lenen kost je immers gewoon geld. De meesten zouden veel voordeliger uit zijn wanneer ze eventueel al hun spaargeld inzetten om schulden weg te werken.

Rood staan kost geld

Veel Nederlanders staan een beetje rood bij de bank. Het lijkt tegenwoordig wel de normaalste zaak. Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders staan af en toe rood. Je betaalt de bank debetrente als je rood staat. Werk deze rood stand weg met je spaargeld. Je bespaart hiermee echt een hoop geld! Daarbij komt dat de rente op spaargeld al jaren erg weinig oplevert.

Een voorbeeld:

Stel, jij hebt een lening afgesloten van 10.000 euro. Je beschikt over voldoende spaargeld om deze geldlening af te kunnen lossen. Aan je lening ben je €600 kwijt per jaar aan rente. Je ontvangt voor je spaargeld maar €100 rente per jaar. Zou je die lening aflossen met dank aan je spaargeld? Dan bespaar je 500 euro per jaar aan debetrente! Daarnaast hoef je ook geen maandlasten meer op te hoesten voor de lening die je hebt afgesloten… Het geld dat je bespaart kan je dus weer maandelijks op je spaarrekening storten.