Worden studieschulden straks daadwerkelijk als lening aangemerkt en dus geregistreerd bij het BKR? Dit is een vraag die rijst en vooral belangrijk is voor de banken in Nederland. Want veel starters die een woning zoeken en bij de bank aankloppen voor een hypotheek, geven studieleningen niet op als schuld bij de bank in kwestie. Diverse hypotheekadviseurs pleiten er daarom voor dat dit al snel tot het verleden behoort. Openheid van zaken moet er komen van starters op de woningmarkt. Het zal dan niet vreemd zijn als studieschulden in het vervolg bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) moeten worden vermeld.
Bijna de helft geeft studieschulden niet op als schuld
Het BKR heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen en wat blijkt? Bijna de helft van de afgestudeerden vermeld geen studieschuld bij de bank tijdens een aanvraag voor een hypotheek. Het spreekt bijna voor zich dat dit aantal verder zal toenemen, aangezien het voor starters niet meer mogelijk is om maximaal te lenen. Echter snijden ze zichzelf in de vingers door studieschulden niet op te geven. Op de lange termijn kan het tot ernstige problemen leiden. Want ex-studenten (starters op de woningmarkt) houden er vaak geen rekening mee dat een studieschuld terugbetaald moet worden en ze daarom straks, indien ze een hypotheek afsluiten, in feite met extra maandlasten komen te zitten. Ze kunnen per maand minder besteden en uitgeven. Niet voor niets adviseren hypotheekadviseurs een bepaald hypotheekbedrag. Dit is gebaseerd op inkomsten en eventuele schulden die nog elders openstaan.
BKR-registratie moet daarom verplicht worden
Door een studieschuld bij het BKR te registeren, worden consumenten in bescherming genomen. Het BKR is opgericht met als belangrijkste doel de consument in bescherming te nemen tegen overkreditering én om kredietverstrekkers te informeren over het leengedrag van dezelfde consumenten. Een studieschuld is gewoon een schuld. Daarom is het zo opmerkelijk dat deze leenvorm niet wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. He gevolg zal dan wel zijn, indien er een verplichte registratie komt, dat starters minder gauw een woning kopen. Maar op termijn zal de woningmarkt erop vooruitgaan en gezonder worden. Het is overigens niet bekend of en wanneer het zover zal komen. Maar de dialoog is geopend.
Wat is de functie van het BKR?
Het BKR is een organisatie die alle schulden van Nederlanders registreert. Sluit je een lening af of een hypotheek, dan wordt dit in een database opgeslagen. Kredietverstrekkers en banken kunnen deze gegevens gebruiken. Daarmee wordt de consument beschermt tegen overkreditering en lopen financiële instellingen minder risico. Bij het BKR zijn echter lang niet alle schulden bekend. Alleen kredietovereenkomsten en daarvan de betalingsverplichtingen staan in het CKI geregistreerd. Zo’n 9 miljoen Nederlanders hebben een (vorm van een) krediet op hun naam staan. Ook de gegevens van afgeloste leningen worden 5 jaar lang bewaard. Wil je weten of jij geregistreerd staat bij het BKR? Je kan heel eenvoudig je BKR-gegevens opvragen. Dit kan via je eigen bank maar ook online. Ga daarvoor naar de website van het BKR.