Geld lenen kost geld

Telefoon abonnement wordt een lening

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het hing al even in de lucht maar nu is dan toch de spreekwoordelijke ‘kogel door de kerk’; Telefoon abonnementen worden binnenkort aangemerkt als lening. Kortom: Telefoon abonnement wordt een lening. Het betreft alleen abonnementen waarbij een gratis telefoon of tablet wordt bijgeleverd. In feite werden deze abonnementvormen altijd min of meer al aangemerkt als leningvorm maar tot op heden kregen dit soort diensten nooit die officiéle status. Minister Dijsselbloem is degene die achter deze beslissing staat, nadat vorig jaar de Hoge Raad zich over deze kwestie boog en oordeelde dat bij het afsluiten van een abonnement met gratis toestel, de maandelijkse kosten als aflossing voor het toestel kunnen worden gezien.

Telefoon op afbetaling en het BKR

Mensen die een telefoon abonnement met gratis toestel afsluiten, kopen in feite een telefoon op afbetaling. De abonnement zelf kost de telecomprovider vrijwel niets, waardoor de maandbedragen in feite als aflossing voor de telefoon kunnen worden gezien. Omdat telefoon abonnementen leningen worden, is het straks ook noodzakelijk dat consumenten nauwkeurig moeten worden geïnformeerd over de extra kosten (in de vorm van rente) die zij maken. Daarom treedt de Wet op het financieel toezicht automatisch in. Klanten worden straks gewaarschuwd dat een telefoon abonnement afsluiten extra geld kost. De vermelding van de slogan ‘Let op, geld lenen kost altijd geld’ moet bij advertenties worden getoond en abonnementen worden straks geregistreerd bij het BKR.

Bureau Krediet Registratie

Nu telefoon abonnementen als leenvorm worden gezien, moeten deze ook bij het BKR worden geregistreerd. Het BKR is een instantie die kredietverstrekkers inzicht geeft in het leengedrag van consumenten. Overigens wordt je als klant alleen geregistreerd indien je een abonnement met telefoon afsluit met een hogere waarde dan €250. Is de telefoon minder waard dan €250? Of doe je als klant een aanbetaling? Dan wordt je niet bij het BKR aangemeld. Vanuit de telecomwereld komen er nogal wat opstandige geluiden. Zo reageert Vodafone gepikeerd op het besluit van minister Dijsselbloem. De provider geeft te kennen dat de organisatie dure investeringen en aanpassingen moet doen, om het systeem draaiende te houden. Tevens vroegen de providers MKB-Nederland en VNO-NCW om een uitzonderingspositie voor de telecommarkt, waarop Dijsselbloem reageerde: “Dat is niet te rechtvaardigen en niet wenselijk”. Hij schreef verder dat “consumenten moeten worden beschermd tegen overkreditering met schulden tot gevolg. De aanpak van die schuldenlast bij veel consumenten heeft voor het kabinet veel prioriteit”.

Negatieve BKR-registratie

Door de beslissing van minister Dijsselbloem zijn consumenten straks minder gauw geneigd om dure telefoon abonnementen af te sluiten. Niet voor niets dat telefoonmaatschappijen erg tegen dit voorstel zijn. Er is wat voor te zeggen. Aan de andere kant is het ook zo dat consumenten wel drie keer nadenken voordat ze een dure abonnement afsluiten en dus schulden aangaan. Al met al zal de beslissing van minister Jeroen Dijsselbloem consumenten bewuster maken van de risico’s die zij aangaan.

Bij onvoldoende inkomen geen gratis toestel

Tenslotte vind Jeroen Dijsselbloem, minister van Financién, dat telefoonmaatschappijen rekening moeten houden met de hoogte van de inkomens van klanten. Klanten die onder een bepaalde inkomensgrens zitten, kunnen wat hem betreft straks geen abonnement met gratis toestel meer afsluiten. Ditzelfde zou moeten gelden voor webwinkels en bijvoorbeeld autodealers, of te wel: alle diensten en producten die met uitstel van betaling kunnen worden betaald.