Geld lenen kost geld

WOZ krediet

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het WOZ krediet is voor bepaalde mensen een wat onduidelijke leenvorm. We noemen dit type krediet ook wel gewoon een woonkrediet of woonhuiskrediet. In principe is dit soort krediet gewoon een doorlopend krediet. Het is een leenvorm voor woning eigenaren.

Meestal is het lastig om deze lening af te sluiten. Je moet voldoen aan veel voorwaarden. Het WOZ krediet dankt zijn naam aan de wijze waarop consumenten geld kunnen lenen aan de hand van de overwaarde van hun woning. De WOZ waarde. Hoeveel overwaarde je hebt op je woning hangt dus samen met het leenbedrag dat je eventueel kanlenen. De hoogte van ´t WOZ krediet is meestal tot maximaal 150% van de woningwaarde en daar wordt de hypotheek van afgetrokken. Overigens hanteren kredietverstrekkers ieder weer andere voorwaarden en bepalingen.

Wanneer kan je een WOZ krediet afsluiten?

Heb je een eigen woning? Dan betekent dit niet automatisch dat je een WOZ krediet kan afsluiten. Zo moet je woning in elk geval aanzienlijk veel overwaarde hebben en wordt er onder meer gelet op je inkomen, leeftijd maar ook op de hoogte van je huidige hypotheek. Sowieso kan je geen WOZ krediet afsluiten als je niet over een vast dienstverband beschikt. Zelfs niet wanneer je veel overwaarde hebt. Ook indien je al leningen elders hebt afgesloten is het niet mogelijk om geld te lenen.

woz krediet

Waarvoor wil je het krediet gebruiken?

Het bestedingsdoel is ook voor kredietverstrekkers een belangrijk punt en mede daarmee wegen ze af of het verstandig is een lening te verstrekken. Je hoeft dit krediet niet perse te gebruiken voor je woning. Sterker nog, de meeste mensen gebruiken een WOZ krediet om andere aanbestedingen mee te doen. Zo financieren mensen er bijvoorbeeld een nieuwe auto mee of steken ze het geld in andere zaken. Maar wil je het WOZ krediet verstandig gebruiken, dan steek je het geld in je woning. Daarmee verhoog je de waarde van je woning. Een goede investering is bijvoorbeeld om je woning beter te isoleren.

WOZ krediet en doorlopend krediet

Het WOZ krediet heeft heel veel overeenkomsten met het doorlopend krediet. Zo betaal je alleen de rente over datgene wat je opneemt. Waarom zou je een WOZ krediet afsluiten en geen doorlopend krediet, als deze leenvormen zoveel op elkaar lijken? Een goede vraag waar we ook een antwoord op hebben. Want eigenaren van woningen kunnen vaak maar lastig een lening afsluiten, aangezien ze (meestal) al een grote lening hebben afgesloten, de hypotheek. Met het WOZ krediet is de woning voor de kredietverstrekker het onderpand. Op die wijze loopt de kredietverstrekker minder risico en daarom wordt het WOZ krediet sneller verstrekt aan woning eigenaren dan het doorlopend krediet. Omdat het risico voor de verstrekker lager is, zie je dit ook terug in een lagere rente dan bij het doorlopend krediet. Alleen dat gegeven al is voor jou een reden om altijd te proberen een WOZ krediet af te sluiten en géén doorlopend krediet.

Kenmerken van dit krediet

  • Het WOZ krediet heeft veel overeenkomsten met het doorlopend krediet
  • Alleen woning eigenaren kunnen dit krediet afsluiten
  • De looptijd en de rente zijn variabel
  • De hoogte van het bedrag dat je leent wordt van te voren vastgelegd
  • Rente betaal je alleen over de opgenomen bedragen
  • Zodoende mag je zelf bepalen wanneer en hoeveel je opneemt
  • Je mag altijd versneld en boetevrij aflossen
  • Je hebt altijd geld achter de hand

 

Wat anderen over Lening.com zeggen

88 klanten beoordelen ons met een 4.3/5

Mooi

Erg mooi

goede

goed

Goed

Goed

Goed

Cijfer8

Goed

Goed

good

good

Goed

Goed

great

great

D

D

Geweldige site

Direct geholpen