Geld lenen kost geld

Wat is Huurkoop? Uitleg en informatie over huurkoop

Huurkoop

Huurkoop wordt gedefinieerd als een koopovereenkomst op afbetaling. Het is een aparte kredietvorm waarbij je afspreekt maandelijks rente en aflossing te betalen. Je wordt pas eigenaar van het huis of de woning wanneer het complete bedrag bij de verkoper is afgelost.

Wat is huurkoop?

Dus pas na afbetaling van de gehele kredietsom, krijg je het eigendomsrecht van de betreffende artikelen in handen. Totdat alles betaald is, blijft de verkoper eigenaar. Huurkoop is in landen als Duitsland en Oostenrijk heel normaal bij de verkoop van huizen en woningen. Het is dus niet nodig om een hypotheek af te sluiten omdat je het maandelijkse bedrag aan de verkoper van het huis betaald. Koop je een huis met hypotheek, wordt je direct eigenaar van het huis, dit is anders als bij huurkoop waar de verkopende partij de eigenaar blijft gedurende de looptijd. In Nederland komt huurkoop bij huizen en woningen haast niet voor.

De voordelen van een huurkoop woning particulier

In de huidige tijd is de woning- en huizenmarkt telkens in beweging en de waarde van het vastgoed stijgt alsmaar meer. Als je investeert in een huurkoop woning, dan ben je in feite aan het beleggen. Je moet natuurlijk wel het hele bedrag hebben afgelost voordat jij je eigenaar wat het huis of woning mag noemen. Bovendien is het op den duur voordeliger dan huren, omdat je het geld voor de huur nooit weer terugziet. Mocht je het huis of de woning die je middels huurkoop hebt gekocht, na een aantal jaar willen verkopen, kan het zomaar zijn dat je nog meer winst maakt.

Postorderbedrijven en huurkoop

Toch komt huurkoop in Nederland in een andere voor. Denk hierbij aan postorderbedrijven waar je de aankopen niet direct hoeft te betalen, maar die je maandelijks af kunt lossen. Dat is een andere vorm van huurkoop. Meestal staat ook in de kleine lettertjes bij de postorderbedrijven te lezen, dat het eigendom bij hen blijft totdat de gehele kredietsom is afgelost.

Wat is het nadeel van huurkoop?

Huurkoop via postorderbedrijven brengen vaak ook nadelen met zich mee. Het blijkt namelijk dat je vaak meer koopt dan dat je eigenlijk wou. Het is immers ook zo makkelijk omdat je van alles kan kopen en een maandelijks bedrag aflost. Vergis je bijvoorbeeld ook niet dat de rente vaak veel hoger is dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Op zich is het lenen bij de bank dus stukken voordeliger. Ook wordt je bij een lening bij de bank meteen eigenaar van het huis in tegenstelling tot huurkoop.

De schaduwkant van huurkoop

Een huurkoop huis of huurkoop woning brengen ook andere nadelen met zich mee. Op het moment dat je alleen een huurder van een huis of woning bent weet je vaak nog niet alle details over het object. Soms zijn er verborgen waarheden die pas opduiken nadat je eigenaar bent geworden. Denk er dus om dat je met de laatste aflossen volledig aansprakelijk bent voor schade aan het huis of de woning.