Geld lenen kost geld

Hoe de overwaarde van uw woning gebruiken?

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Als u van plan bent uw eigen huis te verkopen of te verkopen en vervolgens weer terug te huren, dan zijn er diverse mogelijkheden om de overwaarde van uw huis te gebruiken. Hieronder leest u hoe u die waarde kunt verzilveren. Dat kan door een extra hypotheek af te sluiten op uw woning, met een persoonlijke lening of door het overwaardeplan voor eigenaren van een woning te gebruiken. Laten we eerst maar eens de mogelijkheden voor een extra hypotheek aan u voorleggen.

Woning verkopen

De woning verkopen is de meest logische keuze als u de overwaarde van uw woning wilt gebruiken. Maar omdat niet iedereen wil verhuizen, hebben we hieronder 3 andere goede mogelijkheden op een rij gezet.

Een extra hypotheek om de overwaarde te verzilveren

U kunt de overwaarde van uw woning gebruiken door een extra hypotheek af te sluiten. U kunt meestal niet de totale overwaarde gebruiken. Het leenbedrag is onder meer afhankelijk van uw inkomen maar ook van de totale woningwaarde. Let op: Voor het aanvragen en afsluiten van een extra hypotheek zijn er kosten die u dient te betalen. Zo betaalt u waarschijnlijk advieskosten, taxatiekosten en wellicht ook notariskosten. Als u weinig overwaarde heeft, dan wegen de kosten die u maakt niet op tegen het bedrag dat u extra kan bijlenen.

Het overwaardeplan

Wilt u de overwaarde van uw huis ergens voor gebruiken? Dat kan door een extra hypotheek af te sluiten maar ook met het overwaardeplan. Voor veel huizenbezitters is dit een steengoed alternatief. Voor wie is het geschikt en wat is het overwaardeplan? Het overwaardeplan is vooral geschikt voor bezitters van een eigen woning met weinig inkomen. Met het overwaardeplan kunt u een aanvulling op uw inkomen aanvragen bij de bank. Zij lenen de overwaarde en vullen daarmee uw lage inkomen aan. Zo kunt u ook met een laag inkomen een normaal leven leiden, zoals ieder ander.

Ideaal voor het aflossen van schuld of betalen van vaste lasten

Betaal er bijvoorbeeld uw vaste lasten mee of los een schuld af. U betaalt wel rente over deze extra lening. Die rente telt de bank op bij uw hypotheekschuld als u die heeft. Let op: Een nadeel van een dergelijke financiering is de steeds groter wordende schuld. Het voordeel? De rente is wel lager dan andere leenvormen zoals de persoonlijke lening. Overigens is deze extra rente van het overwaardeplan NIET fiscaal aftrekbaar. Aan het overwaardeplan zijn allerlei voorwaarden en regeltjes gebonden. Informeer eens bij uw eigen bank naar de mogelijkheden.

De persoonlijke lening

Als u niet zoveel geld nodig heeft, dan is er een mogelijkheid om iets van de overwaarde van uw woning af te snoepen d.m.v. een persoonlijke lening. De totale kosten van de persoonlijke lening zijn doorgaans lager dan voor een extra hypotheek. Zo betaalt u geen afsluitkosten en mogelijk ook geen advieskosten. Ook geldt uw woning niet als onderpand. Een nadeel daarvan is wel dat de rente bij een persoonlijke lening wat hoger is. Zorg er daarom voor dat u kiest voor een zo kort mogelijke looptijd. Huizenbezitters van 70 jaar of ouders kunnen niet van deze lening gebruikmaken.