Geld lenen kost geld

Kan je geld lenen zonder rente? Bekijk hier hier.

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Lenen is in 2020 niet duur. Sterker nog: Geld lenen is tegenwoordig goedkoop dankzij de rente die op één van de laagste punten ooit staat. Toch kan u nog goedkoper een lening afsluiten. Hoe dan? Gewoon, door geld te lenen zonder rente. Natuurlijk kunt u geen krediet bij de bank vinden waarvoor u geen rente hoeft te betalen. Al zijn er enkele gevallen bekend van consumenten die zelfs geld toe kregen op hun hypotheek. Maar dat zijn zeldzame gevallen. Geld lenen kost geld.

Geld lenen zonder rente is wel degelijk mogelijk…

U hoeft alleen maar een beetje slim na te denken en u ontdekt hoe u geld kan lenen zonder leenrente. We noemen dit ook wel renteloos lenen of rentevrij geld lenen. Ze lijken wellicht wel voor de hand liggend. Zo kan u geld lenen bij familie of vrienden. Of geld lenen bij uw werkgever. Geld lenen van uw baas/werkgever gebeurt niet vaak maar als u een goede verstandhouding heeft met uw werkgever, dan is er veel mogelijk.

Voorschotje vragen aan uw werkgever

Zoeken naar een renteloze lening is, met een portie gezond verstand, geen probleem. Zo kan u geld lenen bij uw baas. Werkgevers hebben er alle belang bij dat een werknemer zijn financién op orde heeft. Een werknemer met financiële problemen presteert immers op alle fronten minder. Ook op het werk. Sommige werkgevers willen best eens een voorschot geven op het loon. Het zijn echter de werknemers die vaak niet om een voorschot durven te vragen. Begrijpelijk natuurlijk. U moet er immers op vertrouwen dat het tussen u en de werkgever blijft. Voor de werkgever moet het niet zo’n probleem zijn. Hij verstrekt immers geen lening maar geeft een voorschot op het loon. Uw baas heeft de zekerheid dat hij het geld terug krijgt. Tenzij u direct daarna ontslag neemt natuurlijk. Het voordeel van een voorschotje is dat u geen rente hoeft te betalen. Het voordeel voor uw baas is dat hij nauwelijks risico loopt.

Van uw vrienden moet u het hebben….

Eerlijk is eerlijk: Aankloppen bij goede vrienden en leuren om geld, dat is niet leuk. U wilt niet bekend staan als een bedelaar of armoedzaaier. Toch kan u op deze manier rentevrij lenen. We raden u aan om voor grote bedragen niet aan te kloppen bij vrienden. Stel als u de lening niet kan aflossen, dan kan het ten koste gaan van uw vriendschap. En vriendschappen zijn onbetaalbaar. Maak altijd goede afspraken. Zet op papier hoeveel geld u leent en in hoeveel termijnen u dit geld weer terugbetaald. Spreek ook af wat er gebeurt indien het geld niet op tijd terugbetaald kan worden.

Onderhands lenen bij familie

We noemen geld lenen van bekenden ook wel ‘onderhands lenen’. Dat betekent dat er geen vergoeding tegenover staat. Het is een onofficiéle manier van geld lenen. Wellicht is het net even iets minder moeilijk om geld te lenen van familie dan van vrienden. Ouders en broers of zussen lenen sneller geld uit dan vrienden.