Geld lenen kost geld

Krediet afsluiten

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Je bent van plan om binnenkort een krediet af te sluiten, bijvoorbeeld een doorlopend krediet? Deze kredietvorm wordt het meest afgesloten en biedt je veel vrijheid.

Voordat je een krediet afsluit is het raadzaam om je in te lezen over deze vorm van lenen. Lenen kost geld en iedere lening, ook een doorlopend krediet, wil je vroeg of laat weer kunnen terugbetalen natuurlijk.

Wat is een doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet is een soort lening waarvan de looptijd ontbreekt. Bij  dit soort consumptieve kredieten is het kenmerkend dat de opgenomen bedragen weer mogen worden gebruikt indien zij weer afgelost zijn. Dit betekent concreet dat de bedragen die je aflost weer mag opnemen. Er is dus geen looptijd vastgesteld. De rente bij het doorlopend krediet is variabel. Deze varieert dus tijdens de looptijd. Soms betaal je veel rente over het bedrag dat je hebt opgenomen, terwijl je op een ander moment misschien wel weer goedkoper uit bent. Wel is er meestal een minimum en een maximum rentetarief vastgelegd. Wat veel mensen niet weten is dat vrijwel geen enkele kredietvorm (dit is belangrijk voor bedrijven…) fiscaal aftrekbaar is. De persoonlijke lening echter wel.

Waarom doorlopend krediet afsluiten?

Deze kredietvorm is uitermate geschikt voor de mensen die wat geld achter de hand willen hebben. Zo kunnen incidentele uitgaven worden bekostigt op momenten waarop men zelf niet over spaargeld beschikt, bijvoorbeeld. Ook is deze vorm van consumptief krediet in trek bij consumenten die zo nu en dan krap zitten en wel wat extra bestedingsruimte kunnen gebruiken. Onthoud wel dat deze kredietvorm meestal duurder uitvalt dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Voor het doorlopend krediet komen alleen mensen in aanmerking die ten minste 21 jaar zijn of ouder.

Krediet afsluiten bij wie?

Je kan het beste een krediet afsluiten bij je eigen bank. Je kan in sommige gevallen zelfs onderhandelen over de hoogte van de rente of dit krediet bij je hypotheek samenvoegen. Deze kredietvorm noemen we ook wel een woonhuiskrediet en mag je alleen gebruiken ter verbetering van je huis of tuin. Het doorlopend krediet kan je ook online afsluiten bij tussenpersonen. Deze mogen leenproducten aanbieden namens banken en ontvangen provisie per aangevraagd en afgesloten product.

Wat anderen over Lening.com zeggen

91 klanten beoordelen ons met een 4.3/5

Veel beroeps

Heel wat ervaringen

Mijn ervaring is bouw werk

Mijn ervaring is bouw werk

Goed

Goed

Mooi

Erg mooi

goede

goed

Goed

Goed

Goed

Cijfer8

Goed

Goed

good

good

Goed

Goed