Het doorlopend krediet is nog steeds één van de meest aangevraagde leningen in Nederland. Toch neemt de populariteit van dit consumptieve krediet jaarlijks af en dat heeft een aantal oorzaken. Natuurlijk leggen we op deze pagina uit hoe dat komt. Tegelijk wijzen we u op enkele nadelen van het doorlopend krediet. En tenslotte informeren we u over een alternatieve leenvorm.
Steeds minder doorlopende kredieten aangevraagd
De populariteit van het doorlopend krediet is tanende… Hoe dat komt? Nu moet u weten dat een doorlopend krediet altijd in één keer afgelost mag worden zonder dat de bank daarvoor een boeterente in rekening brengt. Dat was tot voor kort wél het geval bij de persoonlijke lening. Maar tegenwoordig mag ook de persoonlijke lening versneld en boetevrij afgelost worden. Bovendien zijn de leenrentes al jarenlang historisch laag. De tijden dat een doorlopend krediet de goedkoopste leenvorm was, dat ligt inmiddels achter ons. Het doorlopend krediet is daarnaast een risicovolle lening: Eenmaal afgeloste bedragen kunnen opnieuw opgenomen worden en u moet stevig in uw schoenen staan om die verleiding te weerstaan.
De grootste nadelen van het doorlopend krediet
Een doorlopend krediet heeft een aantal voordelen maar er kleven ook zeker nadelen aan deze kredietvorm. Het grote voordeel van deze financiering is dat het u een stukje zekerheid geeft. U kunt het krediet omschrijven als een geldreserve, want u heeft daarmee geld achter de hand voor incidentele uitgaven. Begeeft uw wasmachine het opeens of heeft uw auto onverwachts een grote beurt nodig? Dan is het een prettige gedachte dat u wat extra geld kan opnemen… U kunt een klein krediet afsluiten vanaf 2.500 euro tot een maximaal bedrag van 50.000 euro (afhankelijk van uw situatie). Omdat de looptijd van een doorlopend krediet niet vast staat en u dus de vrijheid heeft om zelf te bepalen wanneer en hoeveel u aflost, is het gevaar aanwezig dat het jaren duurt voordat het krediet is afgelost.
De rente
De rente is daarnaast variabel. Stijgt de marktrente? Dan stijgt ook de rente op uw doorlopend krediet. Gelukkig zijn de rentes op het moment van schrijven (oktober 2018) al een geruime tijd aan de zeer lage kant en stabiel, maar stijgt de rente plotseling, dan doet u er veel langer over om de lening weer af te lossen.
Conclusie:
De enorme flexibiliteit van het doorlopend krediet ziet men over het algemeen als een voordeel. Toch kan dezelfde flexibiliteit ook een groot nadeel zijn. Stijgt de rente plotseling? Dan doet u langer over de aflossing omdat het rentedeel groter wordt. U kunt daarnaast steeds geld blijven opnemen tot aan het limiet. Het kan verlokkelijk zijn om geld op te nemen, óók als het niet perse noodzakelijk is.
Meer zekerheid inbouwen? Kies dan voor de persoonlijke lening
Een doorlopend krediet is in feite geld dat u kunt gebruiken voor slechtere tijden. Zit het u even financieel niet mee? Dan kunt u tijdelijk wat geld opnemen. Voor grote uitgaven is de persoonlijke lening echter veel geschikter. De looptijd staat vast en kunt u tot in precisie afstemmen op de levensduur van het object. U lost af volgens een vast patroon. Is de looptijd verstreken en is de schuld terugbetaald? Dan loopt de lening automatisch af. U hoeft deze niet op te zeggen.