Geld lenen kost geld

Online geld lenen of gewoon bij de bank?

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Een veelgestelde vraag is: “Kan ik beter online geld lenen dan bij de bank?” Op zich is dit geen gekke vraag. Want online geld lenen is meestal goedkoper dan een lening afsluiten bij een bank met een fysieke vestiging. Waarom een lening online afsluiten voordeliger is, dat leggen we u straks uit.

Wees geen dief van uw eigen portemonnee

Wees nooit een dief van uw portemonnee en neem, voordat u een lening afsluit, altijd uitgebreid de tijd om te vergelijken. Natuurlijk let u op de rentetarieven. Maar het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de rente afhangt van een aantal factoren. Dit kan voor ieder persoon weer anders zijn. Waarom? Banken en kredietverstrekkers maken bij klanten een risicoprofiel aan. Lopen zij met u weinig risico? Dan belonen ze u met een lagere rente. Andersom geldt het tegenovergestelde. Uw leenrente is afhankelijk van o.a. de volgende factoren:

  1. Het soort dienstverband (dus ook het type inkomen).
  2. De hoogte van uw inkomen.
  3. Uw woonsituatie (koop of huur).
  4. Uw vaste lasten.
  5. De regio waar u woont.
  6. Uw leeftijd.

Vergelijken op basis van leenvoorwaarden

U bent ook een dief van uw eigen portemonnee als u de voorwaarden van banken en kredietverstrekkers vergeet te vergelijken met elkaar. Let bijvoorbeeld op onderstaande voorwaarden bij het afsluiten:

  1. Kan u vervroegd aflossen zonder boete?
  2. Bent u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?
  3. Tot welke leeftijd mag u lenen?
  4. Kunt u geld lenen zonder vast dienstverband?

Kiezen voor de bank of een onafhankelijke kredietaanbieder?

Tegenwoordig sluiten veel consumenten (en bedrijven) hun leningen online af. Dit gaat sneller en bovendien kan een onafhankelijke kredietverstrekker meerdere voorstellen bieden van verscheidene banken. Zij pikken er voor u de beste aanbieding uit. Bovendien is online een lening aanvragen sowieso goedkoper indien deze niet over een duur kantoorpand of vestigingen beschikt. Ze maken dus minder overheadkosten. Wilt u pas echt goedkoop lenen? Kies dan voor een online geldverstrekker die werkt volgens het principe van ‘execution only’. Dat betekent dat ze geen advieskosten (bijvoorbeeld voor verzekeringen) rekenen. U moet dan zelf wel voldoende kennis hebben over geld lenen.

De actuele rentestanden op Lening.com bekijken

Benieuwd naar de actuele rentestanden voor geld lenen? Wij hebben in dit geval de rentestanden van 4 augustus 2017 opgezocht, geldend voor de persoonlijke lening. We zijn uitgegaan van een maximale looptijd van 60 maanden en hebben gekozen voor een leenbedrag van 25.000 euro.

ING: 6,90%
Rabobank : 6,75%
ABN: 4,7%-8,5% afhankelijk van persoonlijke situatie
Defam: 4,1%
Interbank: 4,3%