Geld lenen kost geld

Private lease heeft niet alleen voordelen

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Particulieren die een nieuwe auto willen aanschaffen kunnen daarvoor geld lenen. Heeft u binnenkort een nieuwe auto nodig en zoekt u naar manieren om deze te financieren? Dan kan u ook gebruik maken van private lease. Daarmee kunt u in een nieuwe auto rijden voor een vast maandbedrag. Leasebedrijven willen het doen voorkomen alsof private lease de goedkoopste oplossing is. Maar is dat ook zo? Of kleven er aan deze vorm van leasen ook nadelen. Dat laatste is absoluut het geval; wij zochten het voor u uit.

Rijden zonder zorgen met een alles-in-1 pakket

Met private lease rijdt u in het beste geval voor een vast bedrag per maand en heeft u verder nergens enig omkijken naar. De autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud… alles wordt voor u geregeld. Dat is pas zorgeloos autorijden! Sommige leaseaanbieders lokken hun klanten met schijnbaar super goedkope aanbiedingen: “U kan deze auto al leasen vanaf 69 euro per maand”. Of: “Leasen voor 150 euro per maand zonder verdere kosten”. Maar hoe zit dat precies? Wat zijn de daadwerkelijke kosten? En zijn er ook nadelen? Hieronder leggen we u allereerst uit wat voor een leasevorm private lease is.

Private lease, wat is het precies?

Met private lease huurt u in feite een auto tegen een vast bedrag per maand. Deze auto is niet uw eigendom. Soms is het wel mogelijk om deze na de leaseperiode voor een bepaald bedrag over te nemen. U spreekt samen met de leasemaatschappij een leaseperiode af. Maandelijks betaalt u een leasebedrag waarin alle kosten verwerkt zijn. U hoeft dus geen aparte autoverzekering af te sluiten of wegenbelasting te betalen. Ook de kosten voor onderhoud en reparaties zijn (meestal) inbegrepen. Uiteraard betaalt u ook een deel rente of winstmarge aan het leasebedrijf. Zelf betaalt u de kosten voor de brandstof. Private lease is geen lening. Wel wordt er toetsing bij de BKR gedaan. Een voordeel is trouwens dat u geen bijtelling hoeft te betalen. Private lease heeft echter meer nadelen dan voordelen. Daar leest u hieronder meer over.

Nadelen van private lease

Bij private lease moet u er alles aan doen om zich te kunnen houden aan de betalingsverplichting. Bent u eens te laat met betalen? Dan kan daar een flinke boete tegenover staan. U kunt het contract ook niet zomaar afkopen. U dient dan een forse afkoopsom te betalen die totaal niet in verhouding staat. Daarnaast wordt u geregistreerd bij het BKR als u private lease afsluit. Dat kan een nadeel zijn indien u een lening of hypotheek in de toekomst wilt afsluiten. Met private lease krijgt u te maken met kilometrages. Dit betekent dat u een maximaal aantal kilometers per jaar mag rijden. Rijdt u meer kilometers dan is vastgelegd? Dan betaalt u daarover een fors bedrag extra. Uw private lease auto mag u soms (afhankelijk per aanbieder) ook niet uitlenen aan familie of vrienden.

Persoonlijke lening

Private lease is een dure leasevorm waarbij u niet de eigenaar wordt van een auto. Een beter en goedkoper alternatief is de persoonlijke lening. U bent direct eigenaar van het voertuig en hebt de kosten grotendeels zelf in de hand.