Geld lenen kost geld

Tot welke leeftijd kan je een lening afsluiten?

Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Tot welke leeftijd kan je eigenlijk geld lenen? Natuurlijk kan niet iedereen altijd geld lenen bij reguliere kredietvertrekkers. U zult aan hun voorwaarden moeten voldoen. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat u een vast inkomen heeft. Maar of u kans maakt op geld lenen, dat hangt ook af van uw leeftijd. Als u een hypotheek, doorlopend krediet of persoonlijke lening wilt afsluiten, dan kan dat alleen tot een bepaalde leeftijd. In Nederland kan u geld lenen vanaf uw 18e levensjaar. Maar er zijn ook banken en geldverstrekkers bij wie dat pas kan vanaf het 21e levensjaar.

Tot welke leeftijd lenen?

Bij de meeste kredietverstrekkers moet u voor uw 74e een lening hebben afgelost. Dat is het geval bij zowel een persoonlijke lening als bij het doorlopend krediet. Voor hypotheken gelden mogelijk andere leeftijdsvoorwaarden. Dat u over het algemeen vóór uw 74e de lening moet hebben afgelost wil niet zeggen dat u bijvoorbeeld op uw 73e nog even snel een lening kunt afsluiten. Doorgaans is geld lenen mogelijk tot het 69e levensjaar. Er zijn ook banken bij wie u na uw 60e geen geld meer kan lenen.

Waarom geldt er een leeftijdsgrens?

Stiekem weet u natuurlijk best wel waarom geldverstrekkers een leeftijdsgrens hanteren. Want daarmee willen banken voorkomen dat klanten niet hun lening kunnen aflossen voor het verstrijken van de looptijd, door overlijden of ziekte. Het risico op overlijden is uiteraard groter naarmate de leeftijd vordert. De kredietverstrekker wil er zeker van zijn dat het geld wordt terugbetaald. Daarom stellen zij een maximum leeftijd in. Als u die leeftijdsgrens heeft bereikt, dan moet de lening in zijn geheel afgelost zijn.

Toch lenen ondanks hogere leeftijd

Als u toch geld wilt lenen ondanks dat u wat ouder bent, dan zijn er nog wel degelijk mogelijkheden. Toch blijft de maximale leeftijd waarop het krediet afgelost moet zijn wel gewoon gelden. U dient er overigens rekening mee te houden dat het afsluiten van een lening op oudere leeftijd duurder is.

Seniorenlening

Bent u 70 jaar of ouder? Dan kan u mogelijk toch geld lenen en wel met een seniorenlening. Er zijn een paar banken die deze speciale lening aanbieden. De rente die u dient te betalen is wel hoger dan bij reguliere leningen. Zoek in Google op “seniorenlening” en u zult direct een aantal kredietverstrekkers vinden bij wie u een dergelijke lening kan afsluiten. De meeste seniorenleningen zijn persoonlijke leningen.