Restschuld Hypotheek

Geld lenen voor financieren van de restschuld

Vul een bedrag in
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag vrijdag 30 december!

Restschuld financieren

Voor een restschuldfinanciering moet jij je richten tot een geldverstrekker. Vroeger waren er weinig geldverstrekkers die een financiering voor een rest schuld aanboden. Tegenwoordig zijn er gelukkig talloze geldverstrekkers die jou de mogelijkheid bieden tot restschuld financieren. Indien je kiest voor zo’n financiering, neem je jouw openstaande schuld mee naar een nieuwe hypotheek. Hierdoor kun je – ondanks de (teleurstellend) lage prijs die je voor jouw huis hebt gekregen – alsnog een hypotheek afsluiten voor een nieuwe woning. Ook met een schuld door openstaande hypotheek behoort verhuizen dus tot de mogelijkheden.

Door de onrustige woningmarkt in Nederland variëren de prijzen voortdurend. In het ene moment is jouw huis wellicht meer waard dan de hypotheek die je hebt afgesloten, maar op een ander moment is het tegendeel aan de orde. Wanneer dat laatste het geval is, dus dat de lopende hypotheek meer waard is dan jouw huis, dan is er sprake van een restschuld hypotheek.

Restschuld hypotheek aflossen

Indien je kiest voor rest schuld financieren, moet je weten wat de gevolgen hiervan zijn. Het grootste gevolg is hogere maandlasten. Naast de nieuwe hypotheek moet je namelijk ook de schuld van de oude hypotheek aflossen. Hierdoor betaal je altijd meer voor een restschuldfinanciering. Kun je deze extra kosten niet missen? Weeg de voor- en nadelen van een restschuldfinanciering dan goed tegen elkaar af voordat je de knoop doorhakt. Alleen dan maak je de juiste keuze voor wat betreft restschuld financieren.

De voordelen van een restschuldfinanciering

Een restschuldfinanciering heeft diverse voordelen. Zo leen je dus tegen een vaste rente en een vaste looptijd. Hierdoor weet je exact welk bedrag je per maand betaalt en wanneer je de lening volledig hebt ingelost. Dit maakt het erg duidelijk voor je, waardoor je nooit meer tegen onverwachtse verrassingen aanloopt. Je beschikt dus over een stukje zekerheid. Daarnaast kun je tussentijds extra aflossen, zonder dat je daar kosten voor betaalt. Dit geldt tot een periode van 10 jaar. Tot slot heb je onder bepaalde voorwaarden recht op fiscale aftrekbaarheid. Een restschuld hypotheek biedt dus zeker voordelen!

Wil je jouw woning verkopen?

Wil je jouw woning verkopen? Dan probeer je hier genoeg voor te krijgen om de hypotheek op het huis mee af te lossen. Helaas lukt dit niet altijd. De huizenprijzen in Nederland schommelen namelijk nogal, waardoor je met een restschuld achter kunt blijven. Je kunt deze schuld aflossen door het negatieve bedrag dat onderaan de streep staat in één keer af te tikken. Heb je hier niet voldoende geld voor? Geen probleem, want je kunt in dat geval jouw schuld door hypotheek financieren.

Lening vergelijken met Lening.com
3.5% rente

lage maandlasten

Restschuld financieren

de beste restschuld financieringen

veilig en anoniem

9.5

gemiddelde klantwaardering

Geld lenen voor je Restschuld?

Verhuis je van de ene koopwoning naar de andere? Dan moet je hier een nieuwe hypotheek voor afsluiten. De huidige hypotheek los je af met behulp van de verkoopprijs van jouw woning. Voor het nieuwe huis sluit je een nieuwe hypotheek af. Het kan zijn dat je jouw huis voor minder geld verkoopt dan de hypotheek. We spreken dan van een restschuld. Deze kun je tegenwoordig bij veel geldverstrekkers meefinancieren.

Om een nieuwe hypotheek af te sluiten, is het niet altijd noodzakelijk om te verhuizen. Je kunt jouw huidige hypotheek namelijk ook oversluiten. Je brengt een hypotheek in dat geval onder bij een andere geldverstrekker. Dit kan voordelig zijn. Zo betaal je mogelijk minder rente en daarnaast zijn de voorwaarden soms gunstiger. Een nieuwe hypotheek afsluiten is overigens niet altijd even aantrekkelijk. Oversluiten brengt namelijk kosten met zich mee. Indien de kosten hoger uitvallen dan de besparing, is oversluiten niet interessant.

Woon je momenteel in een koopwoning en wil je verhuizen? Dan moet je jouw huis eerst verkopen voordat je kunt verhuizen. Het kan echter voorkomen dat je minder voor jouw huis krijgt dan wat er nog aan hypotheek openstaat. In dat geval blijf je met een zogeheten rest schuld zitten. Dit betekent echter niet dat je geen nieuw huis kunt kopen. Voor een nieuw huis kun je namelijk een hypotheekschuld meefinancieren.

Maar hoe gaat een woning met restschuld meefinancieren in zijn werk? Wanneer je dit wilt, moet je allereerst een geldverstrekker vinden waarbij rest schuld meefinancieren tot de mogelijkheden behoort. Gelukkig zijn er steeds meer geldverstrekkers die dit aanbieden. Indien je ervoor kiest om voor jouw woning restschuld mee te financieren, moet jij je bewust zijn van de gevolgen. Zo los je maandelijks een hoger bedrag af. Naast de nieuwe hypotheek moet je namelijk ook de de schuld van jouw oude hypotheek aflossen. Kies daarom alleen voor meefinancieren als dit financieel mogelijk is.

Levert de verkoop van jouw woning minder geld op dan de hypotheek die je nog open hebt staan? Dan staat er een schuld open. Deze schuld kun je afbetalen met eigen geld. Helaas beschikt niet iedereen over de financiële middelen om het verschuldigde bedrag in één keer op te hoesten. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt de schuld ook aflossen met behulp van een restschuld hypotheek.

Indien je een nieuwe hypotheek met oude schuld afsluit, neem je de schulden van jouw vorige hypotheek mee in een nieuwe. Bij veel geldverstrekkers kun je tegenwoordig een restschuld hypotheek afsluiten. Er zitten wel wat haken en ogen aan in vergelijking met een standaard hypotheek. Zo moet je maandelijks meer aflossen wanneer je nog een oude hypotheekschuld had. Dit is ook niet gek. Naast de normale hypotheek betaal je namelijk ook de schulden af die nog openstaan vanuit jouw vorige hypotheek. Bedenk daarom goed of zo’n hypotheek voor jou haalbaar is.

De woningmarkt in Nederland is nogal onrustig. Hierdoor kunnen huizenprijzen flink schommelen. Het ene moment is jouw huis mogelijk meer waard dan jouw hypotheek, maar het kan ook gebeuren dat deze onder water staat. Wanneer jouw huis onder water staat, betekent dit dat deze minder waard is dan de hypotheek die je hebt lopen. Wanneer jij jouw huis wilt verkopen, is er sprake van een restschuld.  

Indien er sprake is van een schuld, is verhuizen echter wel mogelijk. Je kunt namelijk een restschuld meefinancieren. Steeds meer geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid aan. Je kiest voor een schuld door hypotheek meefinancieren wanneer je zelf niet in staat bent de schuld af te lossen. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af, waarin de eerdere schuld wordt meegenomen. Kies je voor restschuld meefinancieren? Dan zorgt dit wel voor hogere maandlasten. Naast de nieuwe hypotheek moet je immers ook de oude schuld aflossen. 

Wil je een nieuwe huis kopen? Dan moet je hier flink voor betalen. Vermogende mensen kunnen de kosten voor een nieuw huis zo ophoesten, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Indien je niet over het benodigde geld beschikt, betekent dit niet dat je geen nieuwe huis kunt kopen. Je kunt namelijk een hypotheek afsluiten voor de aankoop van een nieuwe woning.

Indien je geld moet lenen om een nieuw huis te kopen, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Kijk allereerst naar de hypotheekrente. Bij de ene geldverstrekker ligt de rente namelijk lager dan bij de andere. Daarnaast speelt de hoogte van de aflossing mee. Je moet de kosten voor de hypotheek immers wel op kunnen hoesten. Maak echter niet de fout alleen maar naar de rente en aflossing te kijken. De voorwaarden spelen namelijk ook een belangrijke rol. Vergelijk geldverstrekkers daarom altijd eerst met elkaar voordat je een nieuw huis gaat kopen.

Wanneer je een woning verkoopt en een nieuwe woning koopt, kun je te maken krijgen met een schuld. Dit is het geval wanneer de waarde van jouw hypotheek hoger ligt dan het bedrag dat je voor een huis krijgt. Er blijft in dat geval een schuld over. Sommige mensen denken dat zij door deze schuld geen nieuw huis kunnen kopen. Dit is echter een misvatting.

Voordat je besluit om een woning te verkopen, wil je mogelijk eerst weten of er sprake is van een schuld ontstaan door een oude hypotheek en hoe hoog deze is. In dat geval kun je jouw restschuld berekenen. Je berekent de hypotheekschuld met behulp van de volgende som: verkoopprijs oude woning – verkoopkosten van oude woning (makelaarskosten etc.) – de hypotheek. Blijft er onderaan de streep een negatief bedrag over? Dan is er sprake van een schuld. Deze schuld kun je met eigen geld aflossen. Dit is niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig kun je ook restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek

De verschillende kredietverstrekkers

een score van 9.5 op basis van 123 ervaringen

Restschuld berekenen

Wanneer je een woning of huis verkoopt, kun je te maken krijgen met een restschuld. Dit is het geval wanneer de waarde van jouw hypotheek hoger ligt dan het bedrag dat je voor een huis krijgt. Er blijft in dat geval een schuld over de zogenaamde restschuld hypotheek. Stel er staat nog 220.000 euro aan hypotheek open en je verkoopt jouw woning voor 200.000 euro. Dan blijft er in dat geval een verlies van 20.000 euro over onderaan de streep. Dit noemen we de restschuld.

Twijfel je of je na de verkoop van je huis of woning überhaupt te maken hebt met een restschuld? Dan kun je met deze som jouw restschuld berekenen. De verkoopprijs van je oude huis of woning minus de verkoopkosten van de oude pand zoals makelaarskosten etc. minus de hypotheek. Staat er onder de streep een negatief bedrag? Dan is er dus sprake van een schuld. Deze kun je met eigen financiële middelen aflossen, maar dit is niet voor iedereen een optie. Dan is het slim om de restschuld te financieren door dit bedrag in je nieuwe restschuld hypotheek over te nemen.

Lening voor restschuld hypotheek

De meeste mensen denken dat ze in het geval van een restschuld niet een nieuw huis kunnen kopen. Echter is niets minder waar. Zelfs wanneer je bij een kredietverstrekker in het krijt staat kun je een nieuw huis kopen. Gelukkig kun je de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek en zo de schuld na verloop van tijd bij één enkele partij aflossen. Ideaal dus!

Restschuld financieren bij Lening.com

Onthoud dat restschuld financiering nogal kan verschillen. Elke kredietverstrekker berekent een bepaald rente restschuld percentage dat zich baseert op de looptijd van de lening. Ook de voorwaarden van deze kredietpartij spelen een rol. Het kan zomaar zijn dat je bij de ene geldverstrekker veel meer moet betalen dan bij de andere. Ook kan het gebeuren dat de looptijd van de restschuld financiering veel langer of korter duurt. Daarom is het slim om genoeg tijd te besteden aan het vergelijken van verschillende kredietverstrekkers.

Vragen over een restschuld hypotheek?

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden van een lening voor restschuld hypotheek? Raadpleeg dan onze website of neem contact op met een van onze ervaren specialisten. Zij voorzien je graag van een deskundig advies op maat voor jouw restschuld hypotheek. Lening.com helpt jou graag verder!

Eigen lening ervaringen

Je eigen persoonlijke lening kan ruimte bieden voor de aankoop van je droom. Wij helpen je met onze gratis overzichtstool om een snel een vergelijking te maken.

sterren 

Ik was al een tijdje bezig met de keuze maken voor een nieuwe auto en moest ik eerst een geschikte lening vinden welke bij mij past. Bij Lening.com kreeg ik een goed gevoel, Chapeau!

– R te Nijmegen

sterren 

De isolatie van mijn koopwoning kon ik zonder sparen direct laten uitvoeren met een lening. Ik kreeg direct een voorstel wat ik online kon accepteren.

– M te Eindhoven

sterren 

Mijn oude auto was niet meer te repareren en moest geld lenen om een andere auto te kopen. Via lening.com heb ik een aanvraag ingediend en snel ontving ik een voorstel van de bank.

– V te Kerkrade

Veelgestelde vragen over restschuld

Meer weten over geld lenen? Wij proberen al je vragen te beantwoorden.

De rente die je betaalde over de financiering van een restschuld, kon je lange tijd aftrekken. Dit is sinds 2018 echter niet meer mogelijk. Deze afschaffing heeft tot gevolg dat verhuizen met een schuld ontstaan door openstaande hypotheek nu duurder is dan voor 2018. Wanneer je nu verhuist met een schuld, vallen jouw maandlasten namelijk hoger uit. Naast de aflossing van de reguliere hypotheek moet je namelijk ook de restschuld aflossen. Hierdoor betaal je maandelijks meer dan bij een hypotheek waarbij je een oude schuld meeneemt.

Wanneer er een restschuld achter is gebleven na de verkoop van jouw woning, kun je deze meefinancieren. Je moet in dat geval een nieuwe hypotheek afsluiten. Steeds meer geldverstrekkers bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om een rest schuld mee te financieren. Je neemt in dat geval de schuld van jouw vorige hypotheek mee naar een nieuwe. Dit betekent wel dat je hogere maandlasten hebt. Naast de kosten van de huidige hypotheek moet je namelijk ook de schuld van de vorige hypotheek aflossen. Financier een restschuld daarom alleen mee wanneer je hier voldoende financiële slagkracht voor hebt. 

Een restschuld moet in de meeste gevallen terugbetaald worden. Het kan echter voorkomen dat je in aanmerking komt voor kwijtschelding van deze schuld. Dit is echter alleen het geval wanneer jij jouw woning hebt gekocht met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Denk nu niet direct dat de complete schuld wordt kwijtgescholden wanneer je een woning met NHG hebt. Een schuld door hypotheek wordt namelijk niet zo snel kwijtgescholden. Het kan echter wel zijn dat een deel van jouw het openstaande bedrag wordt kwijtgescholden. Zo kan deze schuld kwijtgescholden worden wanneer je een huis noodgedwongen moet verkopen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van werkloosheid of een echtscheiding. Om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt, moet je je altijd eerst goed laten informeren. Doe dit voordat je jouw woning te koop zet. Nadat jouw woning verkocht is, kijkt de NHG naar jouw aanvraag en beoordeelt of je al dan niet in aanmerking komt voor kwijtschelding. 

Restschuld is een negatief bedrag dat na verkoop van jouw woning overblijft onderaan de streep. Dit is het geval wanneer je jouw huis voor minder verkoopt dan er nog aan hypotheek openstaat. Stel er staat nog 220.000 euro aan hypotheek open en je verkoopt jouw woning voor 200.000 euro. Er blijft in dat geval een bedrag van -20.000 euro over onderaan de streep. Dit noemen we de rest schuld. Je kunt dit bedrag aflossen door deze schuld uit eigen zak te betalen. Het is ook mogelijk om een schuld ontstaan door oude hypotheek mee te financieren in een nieuwe hypotheek of lening. 

Restschuld afbetalen kan op verschillende manieren. Allereerst kun je de schuld aflossen met behulp van jouw eigen vermogen. Helaas is lang niet iedereen financieel bij machte om in één keer een dergelijk bedrag op te hoesten, zeker niet wanneer het een grote rest schuld betreft. Gelukkig kun je een oude schuld ook op een andere manier afbetalen. Zo kun je bijvoorbeeld restschuld meefinancieren. Je neemt de schuld in dat geval mee in een nieuwe hypotheek. Jouw maandlasten worden hierdoor wel hoger, maar je betaalt de schuld door openstaande hypotheek stukje bij beetje af. Je hoeft hierdoor niet in één keer een grote som geld neer te tellen.

De rente over een restschuldfinanciering kun je sinds 2018 niet meer aftrekken bij jouw belastingaangifte. Voorheen was dit wel mogelijk. Indien je voor 2018 te maken had met een restschuld, kon je de rente over deze schuld tot liefst 15 jaar aftrekken bij de belastingaangifte. Tegenwoordig moet je de rente over een restschuldfinanciering echter uit eigen zak betalen. Dit zorgt ervoor dat jouw maandlasten stijgen. Hierdoor is verhuizen met een restschuldfinanciering duurder geworden.

Lees relevante berichten over restschuld.